Afgelegen eilanden | Rodrigues eiland; het ondergeschoven kindje van Mauritius
1645
post-template-default,single,single-post,postid-1645,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Rodrigues-Island

Afgelegen eilanden in de Indische Oceaan: Rodrigues eiland, Mauritius

Het tweede eiland wat we aandeden tijdens de zeilreis over de Indische oceaan was het prachtige Rodrigues eiland. We vertrokken eind augustus 2015 vanuit Cocos Keeling. Een perfecte bries blies ons in twaalf dagen naar de overkant: Rodrigues eiland!

Remote-Island-Indian-Ocean-Rodrigues-harbour-Port-Mathurin-Sunset

Rodrigues eiland, het ondergeschoven kindje van Mauritius

De weersomstandigheden waren perfect en de wind blies ons rechtstreeks de haven van Mathurin binnen; de hoofdstad van dit ontzettend schattige eiland. Tot drie maanden voor aanvang van deze reis had ik nog nooit van Rodirgues eiland gehoord. En nu stapte ik er aan land na een zeilreis van 1500 zeemijlen (CHECK) Rodrigues is onderdeel van Mauritius en ligt 560 kilometer ten noordoosten van het bekende honeymoon eiland.

Rodrigues is maar 19 kilometer lang en 6,5 kilometer breed. Het is een van de kleinere eilanden in de Indische oceaan.

Op dinsdag komt er een schip met bevoorrading vanuit Mauritius. Ik zag dat er ook vee vanuit Rodrigues naar Mauritius gebracht werd. De kosten van het exporteren schijnen niet op te wegen tegen de kosten van de geïmporteerde spullen. Maar goed, de boot gaat anders leeg terug en de overheid betaald!

Remote-Islands-Indian-Ocean-Rodrigues-View

De tijd staat stil op Rodrigues

In tegenstelling tot Mauritius vind je op Rodrigues nagenoeg geen toeristen. Er is geen luxe op het eiland te vinden. Het eiland is echt nog heel authentiek. Mensen nemen de tijd om met elkaar te praten op straat. En lokals zwaaien graag naar je of komen een praatje met je maken om hun engels te oefenen.

Wanneer je de locals om het beste restaurant vraagt dan zal iedereen je naar de Blue Lagoon verwijzen. Een restaurant net buiten de hoofdstad Mathurin. Een superschatting restaurantje aan het strand met een selectie van vis en vleesgerechten. Kwalitatief is het geen hoogtepunt maar het is zeker de moeite waard om er naartoe te gaan. Het personeel is superleuk en het is gewoon supertof om op een informele manier wat meer van het lokale leven te proeven.

Wat me aangenaam verraste was het feit dat Rodrigues al sinds januari 2014 plastictasjes verbannen heeft van het eiland. Het is gewoon verboden om over straat te lopen met een plastic tas! Op Maurtitius bijvoorbeeld krijg je nog overal een tasje bij je aankoop, je hoeft er niet eens om te vragen. Dat is in Rodrigues dus wel anders. Een boete van Rs 500 (€ 12,-) is de straf als je je niet aan de regels houdt. Een vrij hoog bedrag voor de locals. Ook het verkopen of distribueren van plastic tassen is verboden. Dus winkeliers vragen je niet eens of je er een tasje bij wilt. Te gek om te zien dat zo’n eilandje waar menigeen het bestaan niet van weet zo vooroploopt op het gebied van plastic bannen.

Remote-Islands-Indian-Ocean-Rodrigues-locals
Remote-Islands-Indian-Ocean-Rodrigues-cattle

Reuzenschildpadden op Rodrigues eiland

De grootste toeristenattractie op het eiland zijn de gigantische schildpadden in het zuidwesten van Rodrigues eiland. Het natuurlijke leefgebied van de reuzen aldabra-schildpadden is goed bewaard gebleven in het park Rivière Des Anguilles. In het 20-hectare park struikel je bijna over de schildpadden.

Remote-Island-Indian-Ocean-Rodrigues-tortoises
Remote-Islands-Indian-Ocean-Rodrigues-Attracctions

Wandelend of op de brommer het eiland over

Op het eiland bevinden zich heel veel wandelroutes. Dat is eigenlijk de leukste manier om het eiland goed te verkennen. De buslijnen over het eiland zijn redelijk betrouwbaar en je kunt gemakkelijk met de bus bij de beginpunten van de routes komen. Vanaf het eindpunt pak je dan weer de bus terug.

Een dagje met de brommer op pad is ook een aanrader. De infrastructuur is op de meeste plekken heel goed en doordat het niet druk is op de wegen (lees: super rustig) kun je zonder gevaar voor eigen leven over de wegen bromeren.

Leuk weetje: er zijn geen stoplichten op het eiland. Alleen in Port Mathurin staan er politiemannen op kruispunten het verkeer te regelen. Afgezien daarvan is het dus echt heel rustig op het eiland en perfect om op avontuur te gaan te voet of met de brommer!

afgelegen-eilanden-indische-oceaan-rodrigues-eiland
Remote-Islands-Indian-Ocean-Rodrigues-busstation
Remote-Islands-Indian-Ocean-Rodrigues-Port-Mathurin
Janneke
hello@jannekedijkhuis.com
No Comments

Post A Comment