Ayahuasca-ceremonie-Nederland-1024x683

De meest gestelde vragen over een Ayahuasca ceremonie

Plant medicijnen

Ayahuasca lijkt helemaal hot en happening te zijn tegenwoordig. Vooral in de wereld van persoonlijke ontwikkeling wordt dit plant medicijn vaak ingezet. Zelf heb ik inmiddels Ayahuasca ceremonies in Colombia en Nederland ervaren en ben onwijs enthousiast. Ik merk dat er heel veel vragen zijn over wat zo’n ceremonie precies inhoudt en wat je ervan mag verwachten. Daarom heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet!

Lees meer over de geplande plant medicijn weekenden in juli 2022 >>>

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is de verzamelnaam van de drank. Letterlijk betekent het ‘liaan van de ziel’ en wordt het ook wel ‘plantteacher’ genoemd. Ayahuasca komt oorspronkelijjk uit de regenwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De drank kan op verschillende wijzen bereid worden met verschillende ingrediënten. Het heeft een tweeledige werking: een component werkt als MAO-remmer, die zorgt ervoor dat de tweede component, de DMT houdende plant zijn werk kan doen.

Waarom zou ik een Ayahuasca ceremonie bijwonen?

Ayahuasca neemt je mee naar een bewustzijnsniveau die anders is dan in het dagelijks leven. Visioenen kunnen komen, lichamelijke sensaties, herinneringen uit het verleden. De plant laat je vol liefde zien wie jij in wezen bent, wat je verlangens zijn en wat je kunt doen om die te leven. Emoties die geleefd willen worden komen naar buiten. De uitnodiging is altijd om alles welkom te heten.

Wat voor ervaringen mag ik verwachten?

Veel mensen ervaren beelden, visuals tijdens hun reis, alsof je naar een film kijkt. Dit kan zijn in de vorm van geometrische figuren, cartoonachtige of realistische beelden. De reis begint vaak met diverse kleuren, flitsen en figuren.

Tijdens de reis kun je inzichten krijgen in je eigen patronen en overtuigingen. Dit kun je gewaarworden als een diep weten of begrijpen.

De reis kan ook fysiek voelen door allerlei gevoelens, trillingen en ook doordat je bepaalde houdingen wilt aannemen of wilt bewegen. Het is aan te raden om altijd de impulsen van het lichaam te volgen.

Je kunt je eigen gedrag in uitvergrote vorm krijgen of een steeds terugkerende herhaling van een eigen patroon. Dit kan zich blijven herhalen, totdat je werkelijk begrijpt wat je doet in het dagelijkse leven en vaak geeft het ook de achterliggende reden, waar dit gedrag vandaan komt. Je kunt met de Spirit communiceren, vragen stellen of vragen dat je het op een andere manier mag zien, wanneer je dat wat steeds wordt herhaald niet begrijpt.

Hoe zit het met overgeven en Ayahuasca?

Overgeven betekent overgave. En die overgave tijdens een Ayahuasca ceremonie is toch wel nodig om het maximale uit je reis te halen. Door over te geven sta je maximaal open voor je ware potentieel.
De meeste mensen haken op dit onderdeel af, omdat ze overgeven echt vreselijk vinden. Tegelijkertijd kan ik uit ervaring vertellen dat je je niet ziek voelt, dat het overgeven tijdens de ceremonie verre van dezelfde ervaring is als wanneer je overgeeft wanneer je griep hebt.
Zelf heb ik het een paar minuten als ongemakkelijk ervaren, maar daarna was dat al snel verleden tijd en kwam ik echt goed in de reis. Als je je tegen de drang om over te geven verzet dan kan je je langer ongemakkelijk voelen.
Dat gezegd hebbende, hoewel de meerderheid van de mensen wel moet overgeven, geldt dat niet voor iedereen. Hierin speelt het dieet wat je de week voorafgaande de ceremonie genuttigd hebt ook een belangrijke rol!

Hoe bereid ik me het beste voor op een Ayahuasca ceremonie?

Het plantmedicijn wordt het beste ontvangen in een schoon lichaam, zodat zij heerlijk vrij door je heen kan stromen. Het vraagt de bereidheid om een week voorafgaand aan de ceremonie zoveel mogelijk gezond en licht te eten. Eet een aantal dagen licht verteerbare maaltijden; zoals sappen, soepen, rijst, groenten, rijstwafels.
Gebruik minstens 5 dagen voorafgaand aan de ceremonie absoluut geen alcohol en/of drugs. Dit gaat niet samen met plantmedicijnen en kan zelfs erg gevaarlijk zijn. Als je een roker bent, probeer zo min mogelijk te roken.
Het is belangrijk om je aan het dieet te houden, omdat bepaalde stoffen in combinatie met de MAO-remmer misselijkheid en hoofdpijn kunnen veroorzaken.
Een aantal dagen sap vasten of soep eten is ook een goede voorbereiding. Het maakt je ontvankelijker voor je innerlijke reis.

Wanneer is het niet slim om deel te nemen aan een Ayahuasca ceremonie?

Plantceremonies zijn niet voor iedereen geschikt. Alvorens je deelneemt aan een ceremonie moet je eigenlijk altijd een intake formulier invullen.
Als één of meerdere van onderstaande contra-indicaties op jou van toepassing zijn kun je beter niet deelnemen. Het is namelijk gevaarlijk deze stoffen te combineren met Ayahuasca.

 • Alcoholgebruik en/of –verslaving
 • Alle drugs, zoals o.a. heroïne, methadon, crack, meth, cocaine, GHB, ketamine, XTC, speed, 2-cb, 4-fa, 3-mmc enzovoort
 • Ziekten van hart- en bloedvaten (w.o. hartritmestoornissen) en medicatie
 • Borderline, schizofrenie, psychose of andere psychiatrische achtergrond
 • Lage/hoge bloeddruk
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Lever/darm gerelateerde ziektes, zoals bloedende darm
 • Medicijnen zoals; bloeddrukverlagers, anti-histamines en slaapmedicatie, chloorprozamine, fenothiazines, immunomodulantia
 • Suikerziekte en medicatie
 • Medicijnen tegen migraine en allergieën
 • Antidepressiva die SSRI’s bevatten (selectieve serotonine heropnameremmers), zoals het kruid Kanna (sceletium tortuosum) en de medicijnen paroxetine (Seroxat), fluoxetine (Prozac), citalopram (Cipramil), fluvoxamine (Fevarin) en sertraline (Zoloft)
  Mescaline cacti (peyote en san pedro, bij combinatie deze ceremonies altijd na Ayahuasca)
 • Ephedra/phedrine (Xtenzion, Ultra Boost, Superstacker, Eprhedra Supercaps, etc)
 • Pseudo-ephedrine
 • Macromerine
 • Phentermine

Is Ayahuasca legaal?

Ayahuasca bevat DMT. Deze stof staat op lijst 1 van de opiumwet. Er lopen wel allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar de helende werking van plantmedicijnen, maar officieel is het nu dus nog bij de wet verboden om deze plantmedicijnen te nuttigen. Er mogen ook zeker geen medische cliams gelegd worden op de werking ervan.
Deelname aan een ceremonie is altijd geheel op eigen risico en op eigen verantwoordelijkheid. Je ondertekent hier ook altijd een verklaring voor.

Kun je deelnemen aan een Ayahuasca ceremonie als je ongesteld bent?

Medisch gezien is er geen bekend risico bij het drinken van ayahuasca tijdens de menstruatie. Tijdens je menstruatie kun je intensere emoties en fysieke sensaties ervaren. Je staat energetisch gewoon veel meer open, waardoor je wellicht minder hoeft te drinken voor hetzelfde effect als wanneer je niet menstrueert.

Ayahuasca en Huachuma weekend juli 2022

Het afgelopen jaar bracht ik meerdere groepen samen voor een into the deep plant medicijn weekend in Nederland. Het was een combinatie retreat van Huachuma en Ayahuasca. De kracht van een groep gelijkgestemden die zichzelf en het leven graag op een diepere laag willen ontdekken was onwijs magisch. En dat niet alleen, de locatie, het eten, de bijzonder goede begeleiding en de ambachtelijk gebrouwen plant medicijnen hebben iets losgemaakt bij ons allemaal. Het volgende weekend staat gepland voor 28, 29, 30 en 31 juli 2022.

Donderdag: We openen ons systeem met adem- en lichaamswerk en genieten we van een gezellig samenzijn rond het kampvuur. Welkom je eigen muziekinstrument mee te nemen.

Vrijdag: Met het magische Moeder Medicijn reizen we liefdevol af naar onze diepste herinneringen. Zij laat ons de magie van ons authentieke zelf zien, geeft ons de inzicht in onze patronen en brengt heling op diepe lagen.

Zaterdag: Grootvader San Pedro heelt het kind in jou dat verdwaalt is en laat jou zien wat jouw unieke plek is in deze wereld. De  Sacred Cactus weerspiegelt jou je volledige potentieel en ondersteunt je om jouw gave, jouw talent,  daadwerkelijk te kunnen manifesteren in je leven.

Zondag: Alle schatten van dit weekend bewaren we in ons hart, als het kostbaarste goud. Cacao wordt wel het Voedsel van de Goden genoemd. Het prachtige medicijn verbindt je met jouw hart en dat van ieder levend wezen. Het laat je met twee benen stevig op aarde staan en helpt je alle ervaringen van dit Deep Healing Retreat te integreren tot diep in jouw celgeheugen.

Prijs € 795,-

Mijn rol voor dit weekend is het bij elkaar brengen van de groep. Het faciliteren, begeleiden en de uitvoering van de ceremonies laat ik graag aan professionals over. Prijzen zijn inclusief drie overnachtingen, alle maaltijden, één Huachuma ceremonie, één Ayahuasca ceremonie, een cacao ceremonie, ademcirkel en lichaamswerk. Als je voelt dat je hier bij wilt zijn, stuur me dan een mailtje voor meer informatie!

Liefs, Janneke

Previous post
Wat zijn familieopstellingen? De meest gestelde vragen over familieopstellingen
Next post
Alles over werken met systeemdynamieken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu