ayahuasca-ceremonie

De meest gestelde vragen over een Ayahuasca ceremonie

Plant medicijnen

Laatste update van dit artikel: augustus 2023

Ayahuasca lijkt helemaal hot en happening te zijn tegenwoordig. Vooral in de wereld van persoonlijke ontwikkeling wordt dit plant medicijn vaak ingezet. Zelf heb ik inmiddels Ayahuasca ceremonies in Colombia en Nederland ervaren en ben onwijs enthousiast. Ik merk dat er heel veel vragen zijn over wat zo’n ceremonie precies inhoudt en wat je ervan mag verwachten. Daarom heb ik de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet!

Lees meer over geplande ceremonie data >>>

Wat is Ayahuasca?Plan

Ayahuasca is de verzamelnaam van de drank. Letterlijk betekent het ‘liaan van de ziel’ en wordt het ook wel ‘plantteacher’ genoemd. Ayahuasca komt oorspronkelijjk uit de regenwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De drank kan op verschillende wijzen bereid worden met verschillende ingrediënten. Het heeft een tweeledige werking: een component werkt als MAO-remmer, die zorgt ervoor dat de tweede component, de DMT houdende plant zijn werk kan doen.

Waarom zou ik een Ayahuasca ceremonie bijwonen?

Ayahuasca neemt je mee naar een bewustzijnsniveau die anders is dan in het dagelijks leven. Visioenen kunnen komen, lichamelijke sensaties, herinneringen uit het verleden. De plant laat je vol liefde zien wie jij in wezen bent, wat je verlangens zijn en wat je kunt doen om die te leven. Emoties die geleefd willen worden komen naar buiten. De uitnodiging is altijd om alles welkom te heten.

Wat voor ervaringen mag ik verwachten?

Veel mensen ervaren beelden, visuals tijdens hun reis, alsof je naar een film kijkt. Dit kan zijn in de vorm van geometrische figuren, cartoonachtige of realistische beelden. De reis begint vaak met diverse kleuren, flitsen en figuren.

Tijdens de reis kun je inzichten krijgen in je eigen patronen en overtuigingen. Dit kun je gewaarworden als een diep weten of begrijpen.

De reis kan ook fysiek voelen door allerlei gevoelens, trillingen en ook doordat je bepaalde houdingen wilt aannemen of wilt bewegen. Het is aan te raden om altijd de impulsen van het lichaam te volgen.

Je kunt je eigen gedrag in uitvergrote vorm krijgen of een steeds terugkerende herhaling van een eigen patroon. Dit kan zich blijven herhalen, totdat je werkelijk begrijpt wat je doet in het dagelijkse leven en vaak geeft het ook de achterliggende reden, waar dit gedrag vandaan komt. Je kunt met de Spirit communiceren, vragen stellen of vragen dat je het op een andere manier mag zien, wanneer je dat wat steeds wordt herhaald niet begrijpt.

Hoe zit het met overgeven en Ayahuasca?

Overgeven betekent overgave. En die overgave tijdens een Ayahuasca ceremonie is toch wel nodig om het maximale uit je reis te halen. Door over te geven sta je maximaal open voor je ware potentieel.
De meeste mensen haken op dit onderdeel af, omdat ze overgeven echt vreselijk vinden. Tegelijkertijd kan ik uit ervaring vertellen dat je je niet ziek voelt, dat het overgeven tijdens de ceremonie verre van dezelfde ervaring is als wanneer je overgeeft wanneer je griep hebt.
Zelf heb ik het een paar minuten als ongemakkelijk ervaren, maar daarna was dat al snel verleden tijd en kwam ik echt goed in de reis. Als je je tegen de drang om over te geven verzet dan kan je je langer ongemakkelijk voelen.
Dat gezegd hebbende, hoewel de meerderheid van de mensen wel moet overgeven, geldt dat niet voor iedereen. Hierin speelt het dieet wat je de week voorafgaande de ceremonie genuttigd hebt ook een belangrijke rol!

Hoe bereid ik me het beste voor op een Ayahuasca ceremonie?

Het plantmedicijn wordt het beste ontvangen in een schoon lichaam, zodat zij heerlijk vrij door je heen kan stromen. Het vraagt de bereidheid om een week voorafgaand aan de ceremonie zoveel mogelijk gezond en licht te eten. Eet een aantal dagen licht verteerbare maaltijden; zoals sappen, soepen, rijst, groenten, rijstwafels.
Gebruik minstens 5 dagen voorafgaand aan de ceremonie absoluut geen alcohol en/of drugs. Dit gaat niet samen met plantmedicijnen en kan zelfs erg gevaarlijk zijn. Als je een roker bent, probeer zo min mogelijk te roken.
Het is belangrijk om je aan het dieet te houden, omdat bepaalde stoffen in combinatie met de MAO-remmer misselijkheid en hoofdpijn kunnen veroorzaken.
Een aantal dagen sap vasten of soep eten is ook een goede voorbereiding. Het maakt je ontvankelijker voor je innerlijke reis.

Wanneer is het niet slim om deel te nemen aan een Ayahuasca ceremonie?

Plantceremonies zijn niet voor iedereen geschikt. Alvorens je deelneemt aan een ceremonie moet je eigenlijk altijd een intake formulier invullen.
Als één of meerdere van onderstaande contra-indicaties op jou van toepassing zijn kun je beter niet deelnemen. Het is namelijk gevaarlijk deze stoffen te combineren met Ayahuasca.

 • Alcoholgebruik en/of –verslaving
 • Alle drugs, zoals o.a. heroïne, methadon, crack, meth, cocaine, GHB, ketamine, XTC, speed, 2-cb, 4-fa, 3-mmc enzovoort
 • Ziekten van hart- en bloedvaten (w.o. hartritmestoornissen) en medicatie
 • Borderline, schizofrenie, psychose of andere psychiatrische achtergrond
 • Lage/hoge bloeddruk
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Lever/darm gerelateerde ziektes, zoals bloedende darm
 • Medicijnen zoals; bloeddrukverlagers, anti-histamines en slaapmedicatie, chloorprozamine, fenothiazines, immunomodulantia
 • Suikerziekte en medicatie
 • Medicijnen tegen migraine en allergieën
 • Antidepressiva die SSRI’s bevatten (selectieve serotonine heropnameremmers), zoals het kruid Kanna (sceletium tortuosum) en de medicijnen paroxetine (Seroxat), fluoxetine (Prozac), citalopram (Cipramil), fluvoxamine (Fevarin) en sertraline (Zoloft)
  Mescaline cacti (peyote en san pedro, bij combinatie deze ceremonies altijd na Ayahuasca)
 • Ephedra/phedrine (Xtenzion, Ultra Boost, Superstacker, Eprhedra Supercaps, etc)
 • Pseudo-ephedrine
 • Macromerine
 • Phentermine

Is Ayahuasca legaal?

Ayahuasca bevat DMT. Deze stof staat op lijst 1 van de opiumwet. Er lopen wel allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar de helende werking van plantmedicijnen, maar officieel is het nu dus nog bij de wet verboden om deze plantmedicijnen te nuttigen. Er mogen ook zeker geen medische cliams gelegd worden op de werking ervan.
Deelname aan een ceremonie is altijd geheel op eigen risico en op eigen verantwoordelijkheid. Je ondertekent hier ook altijd een verklaring voor.

Kun je deelnemen aan een Ayahuasca ceremonie als je ongesteld bent?

Medisch gezien is er geen bekend risico bij het drinken van ayahuasca tijdens de menstruatie. Tijdens je menstruatie kun je intensere emoties en fysieke sensaties ervaren. Je staat energetisch gewoon veel meer open, waardoor je wellicht minder hoeft te drinken voor hetzelfde effect als wanneer je niet menstrueert.

Plant medicijn reizen: locatie en geplande data

Zelf reis ik met de Ayahuasca plant altijd onder begeleiding van Bernadette. Zij is onderdeel van het Voluit Leven team. De toewijding en liefde die zij in het organiseren en begeleiden van de ceremonies stopt is ongekend.

De ceremonies vinden plaats in retreat centrum de Tinusboom in Almkerk. Het fijne aan deze locatie is, is dat alles klopt. Van het eten tot de aankleding, van de materialen tot faciliteiten; aan alles is tot in de puntjes gedacht. Dit maakt het gemakkelijker om je over te geven en te zakken in je reis.

De Ayahuasca ceremonies worden bij Voluit Leven vaak gecombineerd in een weekend waarbij ook gereisd wordt met de Huachuma plant (ook wel San Pedro genoemd). Huachuma is namelijk het medicijn waar Voluit Leven voornamelijk mee werkt. Lees meer over San Pedro ceremonies.

Kijk voor een volledig overzicht van ceremonies en data op hun website: Voluit Leven.

De helende werking van je familiesysteem

Plant medicijnreizen kunnen veel inzicht bieden in wat je aan te kijken hebt in jouw helingsreis. Nagenoeg altijd wordt je teruggeworpen op je familiesysteem. Daarom loont het om je familiesysteem goed te kennen.

Vanuit mijn ervaring heb ik een gids geschreven met stappen die je kunt zetten om inzicht in je familiesysteem te krijgen. Het zijn geen stappen die je even snel uit je mouw schudt en waarna je vervolgens nooit meer kijkt. De vijf stappen vormen namelijk een solide basis voor je verdere persoonlijke ontwikkeling. Als je je eigen familieonderzoek goed doet, profiteer je daar namelijk de rest van je leven van. Die belofte durf ik te maken. Je kunt de gids hieronder gratis aanvragen, ik stuur het je dan per e-mail toe.

Ik wens je een mooie verdiepende ontmoeting met jezelf toe!

 

Familieopstellingen Drenthe

familieopstellingen-drenthe

Iedere maand begeleid ik twee reizigers in een familieopstelling op De Hof van Axen in Witteveen (Dr.)

Voel je uitgenodigd om mee te reizen als representant of om zelf een vraag in te brengen.

Persoonlijke Reading

Medicijnwiel-Numerologie

In deze reading krijg je inzicht in je energetische structuur aan de hand van medicijnwiel numerologie. Je ontdekt waar je uit balans bent en hoe je jouw (familie)systeem in kunt zetten om de balans te herstellen. Het medicijnwiel kun je zien als een kompas dat richting geeft aan het leven. Dit gekoppeld aan 5 cijfers, die aan de hand van je geboortedatum berekend worden, geeft jouw energetische structuur weer: je essentie, je doel, je talent, je grootste uitdaging (karma) en je levenspad.

Op Reis naar je Roots

Op-reis-naar-je-roots

Bij aankomst in deze wereld ontvang je geen routebeschrijving voor de reis die voor je ligt. Waar je wel mee wordt geboren is een energetische structuur, een zielenplan. Het komt vaak voor dat we de verbinding met ons zielenplan kwijt zijn geraakt. De oorzaak hiervan ligt bijna altijd in je geschiedenis en je familiesysteem. In dit 3 maanden traject ga je terug naar je roots, met behulp van systemische oefeningen en Jungiaanse Psychologie, om daar antwoorden op belangrijke levensvragen te vinden.

Previous post
Wat zijn familieopstellingen? De meest gestelde vragen over familieopstellingen
Next post
Alles over werken met systemisch werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.