Je staat niet zomaar op dit punt in je leven. En ook niet zonder reden

Je wordt geboren, groeit op, maakt het een en ander mee, je volgt een studie, misschien twee of drie, ontmoet een leuke partner, misschien twee of drie, en voor je het weet ga je richting 30.

Volwassenheid!

En nog een keer knipperen met je ogen en je bent 40 jaar.
50!

Veel mensen vragen zich tussen hun 27ste en 30ste af of ze wel het juiste pad bewandelen. Heb ik wel de juiste studie gekozen? De juiste partner?

Weet je nog hoe dat bij jou zat in die levensfase?

Die vragen zijn prikkels van het onbewuste, je ziel, die aan wil zetten om los te komen van de programmering waar je nog in vast zit, zodat je de zoektocht naar je eigenheid, individualiteit, je authenticiteit, in kunt zetten.

Die interne prikkels worden vaak weggemoffeld onder onzekerheid en angst voor wat een ander wel niet zou denken als ze een ander pad zouden kiezen. Voor wat er zou kunnen gebeuren als ze zichzelf echt in alle kleuren laten zien. Veel mensen raken afgeleid van wat hun binnenwereld te vertellen heeft door de pingeltjes op hun smartphone, de nieuwste series aangeboden door streamingdiensten en wat een ander zegt te hebben op sociale media. Daarnaast raken we met z’n allen massaal verdoofd door de snelheid waarmee het leven tegenwoordig aan ons voorbij trekt.

Als je jezelf in deze levensfase, zo eind twintig, voor de gek hebt gehouden, dan is de kans zo goed als zeker dat de fase tussen je 40ste en 45ste zwaar wordt. Velen komen dan ook in een burn-out waar het UWV ze niet uitkrijgt.

En daar ben je dus niet zomaar terecht gekomen.
Op, wat kan voelen als, de bodem van de put.

Wat helpt om je van de bodem af te zetten is verbinding maken met je kern. Met wat er onbewust in je leeft; hetgeen gezien, gehoord, gevoeld en aangeraakt wil worden.

Dat betekent dat je de reis naar binnen af hebt te leggen.
De reis naar je individualiteit, je eigenheid, je creativiteit, je authenticiteit.
Een reis naar verbinding met je lijf en je gevoelswereld.

We must let go of the life we have planned, so as to accept the one that is waiting for us.

De start van de reis naar binnen

Die reis start met het leren kennen van je systeem en de verborgen stukken van je persoonlijkheid; je schaduw. En dan voorbij het perspectief dat je tot nu toe altijd hebt gehad van jezelf en je familie.

Je opvoeding is zo vanzelfsprekend, dat je niet doorhebt hoe het je gevangenhoudt in patronen en overtuigingen. Jouw schaduw en systemische patronen zijn veeleisende leermeesters. Ze zijn krachtiger dan welke affirmatie ook en regeren jouw buitenwereld vanuit het onbewuste. Vanuit de onderstroom.

Een manier om deze patronen te ontkrachten is om de dynamieken in jouw systeem naar het licht te brengen. Want hetgeen je je bewust van bent kan je niet meer besturen.

Ontdek je blauwdruk

Daarnaast wil je jeZelf op een diepere laag leren kennen.
Voorbij de aspecten die je inmiddels wel van jezelf kent.
Jij bent namelijk zoveel krachtiger en wijzer dan de conditionering waarin je verstrikt bent geraakt.

Als je ervan uitgaat dat jij als ziel hebt gekozen voor de zielsontwikkeling die je kan ervaren door te incarneren in deze vorm, wat is dan die ontwikkeling waar jij, jouw ziel, destijds voor heeft gekozen?

We raken gemakkelijk verstrikt in levenslessen, zijn onbewust loyaal aan familieleden en raken door het vluchtige leven uit verbinding met onze kern. Dit biedt garantie om het contact met je zielsintentie te verliezen. Het goede nieuws is dat het leven je lessen blijft geven die nodig zijn om je de skills te leren, en de ervaringen te bieden, die ertoe leiden om die zielsintentie te bewerkstelligen.

Je moet het alleen wel aangaan. Het leerproces. En dat gaat niet vlekkeloos. Zo is het ook niet bedoeld: dat is dan weer hoe je de skills leert en ervaring opdoet. Wat heel helpend is om niet verder verstrikt te raken in die levenslessen is om je blauwdruk te ontdekken, zodat je jouw innerlijk kompas scherp kunt stellen en weet waar je balans in aan te brengen hebt.

Van onbewust naar bewust

Wanneer je je familiesysteem leert kennen vanuit verschillende invalshoeken en je steeds meer zicht krijgt in je unieke blauwdruk, kun je zien waar je uit balans bent geraakt. Tegelijkertijd is het een beetje zoals op je eigen rug willen kijken. Dat gaat niet. In ieder geval niet zonder spiegel.

Een familieopstelling is een krachtige en effectieve manier om onbewuste patronen bloot te leggen. Het kan een ware eye-opener zijn.

Het kan inzicht geven in de oorsprong van een symptoom of uitdaging waar je tegenaan loopt in het leven. Denk daarbij aan:
Ervaren van onrust
Burn-out
Onzeker voelen
Angstig zijn
Buiten proportioneel gevoel van verantwoordelijkheid
Niet weten wat je wilt
Gebrek aan (persoonlijk) leiderschap
Doelen niet halen
Niet productief zijn of juist over productief zijn
Onduidelijke lichamelijke klachten

Wanneer het onbewuste zichtbaar wordt kun je vanuit daar je genezingsproces inzetten.

Met toewijding jouw pad lopen

Wanneer je (zelf)inzichten hebt verzameld kan het voelen alsof je “klaar” bent. Alsof je het allemaal wel weet. Vanuit daar gaan veel mensen dan ook verder met hun leven. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat er eigenlijk niet veel veranderd is. Ja, je begrijpt oorzaak/gevolg nu beter. Bij jezelf. En je ziet het nu ook bij anderen.
En toch blijf je het lastig vinden om te vertrouwen dat het leven het beste met je voorheeft. Om dingen echt anders te doen.

En dat is niet zo gek, want er is een groot verschil tussen (zelf)inzicht hebben en deze belichamen.

Inzichten integreren vraagt om toewijding. Om bereidheid om stapje voor stapje jouw zelfdragend vermogen te versterken. Om niet alleen te weten hoe het komt dat je op dit punt in je leven staat, maar ook om de moed te investeren om de koers van jouw leven te veranderen. Dwars tegen de verwachtingen van anderen in. Het gevecht met zelftwijfel doorbrekend. 

Het vraagt om steeds eenvoudiger te worden. Om los laten. Kunnen zijn in het niet-weten. Durven vertrouwen. Kunnen wachten.

Jouw pad bewandelen gaat dan niet meer over het najagen van ervaringen in de buitenwereld, maar veel meer over wat er in je binnenwereld leeft. Dat is waar je ervaring in de buitenwereld namelijk aan spiegelt. Het is helpend om met een systemische bril en symbolische blik vooruit te kijken. En op die manier je leven te verrijken, zodat het moeiteloos kan stromen.

De kracht van samen lopen

Tijdens dat integratieproces word je steeds weer teruggeworpen op jezelf.
Je kunt niet meer naar buiten wijzen om daar verantwoordelijkheden neer te leggen. Je hebt zelf regie te nemen.

Het gaat niet langer om wat de ander zegt, maar om wat jij hoort.
Het gaat niet om wat de ander doet, maar om wat het bij jou raakt.
Uiteraard zijn er nuances en is context bepalend. Het is echter een valkuil om die nuances als reden te gebruiken om jezelf klein te houden. Om terug te houden. Om jezelf achter de context te verstoppen.

Groeien met een groep is een katalysator.
En een gamechanger!

Je ziet jezelf continue gespiegeld in de ander. Het is verleidelijk om te oordelen, om je te meten, te vergelijken, om je af te laten leiden van jezelf. De juiste groep biedt een veilige bedding om de verborgen stukken van je persoonlijkheid te onderzoeken en stukje bij beetje te integreren.

En het allermooiste van de groep is, is dat je er gelijkgestemdheid vindt waardoor je jezelf niet zo hoeft uit te leggen, maar gewoon kunt zijn. Met alles wat je met je meebrengt. Uiteindelijk wandelen we toch elkaar naar huis. Naar onze kern.