de-reis-van-de-held

De reis van de held: heb jij jouw oproep tot avontuur al ontvangen?

Iedereen is de held van zijn eigen leven, ook jij en ik. We realiseren het ons vaak niet, maar de meesten van ons gaan in ons leven tenminste een keer op een heldenreis. Een reis die naar plekken gaat buiten je comfort zone. De reis wordt aangewakkerd wanneer het leven je wakker schud en jij je realiseert dat je niet op de juiste weg zit. Ineens besef je dat je jezelf eigenlijk geen plezier doet met de dingen waar je mee bezig bent. Wat doe je in zo’n situatie, geef je gehoor aan je oproep tot avontuur, of ga je lekker verder met waar je gebleven bent?

Joseph Campbell

De Amerikaanse filosoof en onderzoeker Joseph Campbell heeft alle mythologieën en grote verhalen in de wereld onderzocht. Het was zijn levenswerk waar hij verschillende boeken over geschreven heeft. In zijn boek ‘the hero with the 1000 faces’ komt hij tot de conclusie dat elk (goed) verhaal in de wereld dezelfde stappen doorloopt. Namelijk de held begeeft zich in zijn vertrouwde wereld, maar voelt dat er iets niet klopt. Vaak komt er een oproep tot avontuur. Meestal is zo’n oproep tot avontuur het gevolg van een vervelende situatie zoals het overlijden van een dierbare, het verliezen van een baan, het einde van een (liefdes)relatie of bijvoorbeeld een ongeluk. Wanneer je gehoor geeft aan je oproep tot avontuur dan begint als het ware de reis van de held. Bekijk het filmpje hieronder maar eens om de gelijkenis van de reis van de held in een aantal bekende verhalen terug te zien.

De oproep tot avontuur

De oproep tot avontuur hoeft niet altijd een hele vervelende situatie te zijn. Je kunt de oproep vaak herkennen aan een bewustzijn wat langzaam boven komt borrelen, waarbij je je eigen bestaan en de wereld in twijfel trekt. Je vraagt je af of je wel op de juiste weg zit en of het leven niet nog meer te bieden heeft dan wat het je tot nu toe heeft laten zien. Vaak zijn we er heel goed in om onszelf af te leiden van al die moeilijke vragen. We beginnen met een nieuwe hobby, storten ons op het werk of kopen nieuwe kleding en andere spullen. Echter zijn de afleidingen maar voor korte duur. Het ‘is dit het nou’ gevoel achtervolgt je en geef je er geen gehoor aan dan slaat het op een dag om in ‘ik wou dat ik toen….’. Gehoor geven aan de oproep tot avontuur betekent vaak dat je iets moet doen wat je nog nooit gedaan hebt en dat betekent dat er risico’s aan vastzitten en angsten de kop op steken. Want wat als het niet gaat zoals je denkt of hoopt én je hebt toch ook helemaal de kennis en ervaring niet om te doen wat je onderbuikgevoel je vertelt?

De drempel oversteken om de reis van de held te starten

Wanneer je gehoor geeft aan je oproep tot avontuur dan stap je een drempel over. Het oude vertrouwde wereldje waar je de weg weet en waar het veilig is laat je achter je. Een mistig pad ligt voor je. Dat je niet precies kunt zien waar het pad naartoe leidt is ontzettend spannend en eng, toch blijft je gevoel je vertellen dat je door moet gaan.

Mentoren en weerstand

Je kunt er zeker van zijn dat er mensen op je pad komen die je helpen je weg te vinden. Mentoren die al eens met de onderwerpen waarmee jij stoeit te maken gehad hebben bijvoorbeeld. Je kunt er ook vanuit gaan dat er weerstand voor je ligt. Soms zijn het mensen die je hart uitdagen en alles waar je mee bezig bent in twijfel trekken. Soms zijn het praktische obstakels waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Weerstand kan ook komen vanuit jezelf. Denk aan angsten die je in je hebt en waarmee je het gevecht aan moet gaan om verder op je pad te komen.

De beproeving van de reis van de held

Wanneer je door blijft gaan op je pad dan zie je dat je nieuwe skills ontwikkeld, nieuwe mensen leert kennen en obstakels te boven bent gekomen. Je bent als mens gegroeid en hebt ontzettend veel lessen geleerd en angsten overwonnen. Je hebt jezelf overtroffen en er is ineens ruimte en mogelijkheden in plaats van obstakels en risico’s. Het avontuur heeft je dichterbij jezelf gebracht en het heeft je laten zien tot welke dingen je instaat bent.

Terugkeer naar de gewone wereld

De laatste fasen van de reis van de held worden vaak onderschat. De terugkeer naar de gewone wereld is een belangrijke stap. Je keert terug naar een situatie waar je niet meer de rol speelt die je altijd gehad hebt. Zowel jijzelf als je omgeving ziet dat er iets veranderd is in jou. Het avontuur heeft je getransformeerd en rijker gemaakt. Je past nu nooit meer op dezelfde manier in de setting die was. Dat betekent overigens niet dat je er helemaal niet meer past. Het betekent dat je een nieuwe plek inneemt waar gevoelsmatig alles wel klopt.

Heb jij jouw oproep tot avontuur al gehad?

Heb jij al een oproep tot avontuur gehad? Weet je niet wat je ermee aan moet en vind je het maar eng om stappen te ondernemen? Misschien heb je geen idee welke richting je op moet wandelen of wat je onderbuikgevoel je precies vertelt. Tijdens een vierdaagse avontuurlijke mindfulness reis op Bali ga je aan de slag met jouw oproep tot avontuur. Je gaat op zoek naar jouw richting in het leven en leert welke dingen je los moet laten voordat je de stap in die richting kunt zetten. Zie ik je daar?

Meer inspiratie over de reis van de held

De oproep tot avontuur heeft veel overeenkomsten met het dertigersdilemma, of zijn deze twee eigenlijk een en hetzelfde? Ook deel ik graag mijn eigen heldenreis met je!