Definitie-spiritualiteit

De definitie van spiritualiteit: leven vanuit je gevoelswereld

Zelfontwikkeling

De definitie van spiritualiteit is lange tijd een hot topic voor me geweest. Wanneer je een Google search erop loslaat ontdek je dat er geen officiële definitie van spiritualiteit is. Dit heeft me lange tijd verward, want mensen praten en oordelen ontzettend veel over spiritualiteit. Naarmate ik discussies aanhoorde, meningen vroeg en informatie las begon het me steeds duidelijker te worden dat het ontbreken van een definitie van spiritualiteit niet alleen bij mij verwarring opleverde. De één heeft het over zweverig gedoe, terwijl een volgende het over persoonlijke ontwikkeling heeft. ‘Iets met yoga,’ is ook een antwoord wat ik regelmatig voorbij hoor komen. In mijn zoektocht naar de definitie van spiritualiteit heb ik met veel mensen gesproken uit verschillende hoeken van de wereld, boeken gelezen en podcasts geluisterd. Ik heb mijn eigen definitie gevormd en die deel ik in dit artikel met je.

De definitie van spiritualiteit is…..

Laat ik maar met de deur in huis vallen; de definitie van spiritualiteit is in contact staan met je gevoelswereld. Wanneer iemand spiritueel is kan én durft die persoon op zijn/haar gevoelswereld te vertrouwen. Het vertrouwen op je gevoelswereld is echter niet iets wat in de Westerse wereld gestimuleerd wordt. We werken namelijk vooral met ons hoofd. Dat wordt ons op school al geleerd: wetenschap en logica. De opmars van de smartphone vergroot de afstand met onze gevoelswereld ook nog eens. Het apparaat is een dictator die je met allerlei bliepjes en piepjes vertelt wat je wanneer moet doen. Onze gevoelswereld heeft geen stem meer, doordat je smartphone altijd op slimme wijze je aandacht weet te trekken.

De reis van je hoofd naar je hart

Het afleggen van de reis van leven vanuit je hoofd naar leven vanuit je hart is in mijn boekje de spirituele reis. Het is een bewustwordingsproces die je door alle lagen van je zijn meeneemt. Die lagen noem je ook wel je conditionering. Ofwel de manier waarop je geprogrammeerd bent. Denk bijvoorbeeld aan de regels die je meekrijgt vanaf je geboorte: dit is wat jongens doen, dit is wat meisjes doen, deze instituten moet je doorlopen, deze kleding moet je dragen en deze spullen moet je bezitten. Je conditionering dus. Goed om je te realiseren is dat je conditionering he-le-maal niets over jou zegt. Het zijn algemene regels waarbij geen rekening met het individu gehouden wordt.

Loskomen van je conditionering

Loskomen van je conditionering is groeien in je bewustzijn en je dus spiritueel ontwikkelen. Je leert jezelf steeds beter kennen wanneer je de lagen één voor één afpelt en dat maakt dat je steeds een beetje meer in contact komt met jezelf. Het zweverige beeld wat sommigen mensen hebben van spiritualiteit komt voornamelijk voort uit het feit dat wanneer je je meer bewust wordt van wie je bent, je steeds minder waarde hecht aan je conditionering wat weer resulteert in steeds minder waarde hechten aan het oordeel van de maatschappij en de bijbehorende regeltjes. Wat je voelt en hoe je je moet voelen is namelijk niet vast te leggen in protocollen. Het is geen wetenschap en daardoor dus lastiger uit te leggen. Dat kan het heel moeilijk maken om je omgeving mee te nemen op je spirituele reis. Het wordt dan al snel als zweverig bestempeld, omdat het niet te onderbouwen is met feiten en regels.

Tools om je spiritueel te ontwikkelen

“Spiritualiteit heeft iets met yoga te maken,” is een veel gehoorde opmerking. De werkelijkheid is dat yoga een tool is om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Yoga helpt je om uit je hoofd te komen en in je lichaam. Dus eigenlijk kun je zeggen dat yoga een tool is om in contact te komen met je gevoelswereld. Zo zijn er nog veel meer tools, denk aan meditatie, wandelen, reizen, zeilen of avontuur in z’n algemeenheid. Zelf vind ik avontuur, uit je comfortzone stappen, een fantastische manier om het contact met mezelf te versterken. Je plaats je namelijk in onbekende situaties, waarvan je niet weet wat je moet doen of hoe iets werkt. Dat vraagt het van je om aanspraak te maken op kwaliteiten van jezelf waarvan je misschien niet eens wist dat je ze bezit. Of je ontwikkeld kwaliteiten waar je onbewust heel goed in bent. Kortom, avontuur heeft het in zich om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken en je spiritueel te ontwikkelen.

Lees over de kracht van kleine avonturen >

De spirituele reis is de langste die je ooit zult maken

Wanneer je de moed hebt om jezelf heel bewust spiritueel te ontwikkelen, ofwel; je eigen pad in het leven te ontdekken en bewandelen, dan zie je dat je na verloop van tijd gaat floreren. Je maakt je los van je conditionering en dat is een hele moeilijke weg om te wandelen, omdat je jezelf buiten de groep plaatst. Echter is de beloning ontzettend groot, omdat je loskomt van je beperkte overtuigingen en je leert te vertrouwen op je eigen koers. Wanneer je die weg inslaat dan maak je de reis van je hoofd naar je hart en dat is wellicht de langste, en meest waardevolle, reis die je ooit van je leven maakt. En dat is in mijn woordenboek de definitie van de spirituele reis.

Previous post
Verslaafd aan zelfontwikkeling
Next post
Het leven begint helemaal niet buiten je comfortzone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.