wat-is-spiritualiteit

De definitie van spiritualiteit: de reis van je hoofd naar je hart

De definitie van spiritualiteit is lange tijd een ‘hot topic’ voor me geweest. Wanneer je een Google search erop loslaat ontdek je dat er geen officiële definitie van spiritualiteit is. Dit heeft me lange tijd verward, want mensen praten en oordelen ontzettend veel over spiritualiteit. Naarmate ik discussies aanhoorde, meningen vroeg en informatie las begon het me steeds duidelijker te worden dat het ontbreken van een definitie van spiritualiteit niet alleen bij mij verwarring opleverde. De een heeft het over zweverig gedoe, terwijl een volgende het over persoonlijke ontwikkeling heeft. ‘Iets met yoga,’ is ook een antwoord wat ik regelmatig voorbij hoor komen. In mijn zoektocht naar de definitie van spiritualiteit heb ik met veel mensen gesproken uit verschillende hoeken van de wereld, boeken gelezen en podcasts geluisterd. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat de definitie van spiritualiteit ….

De definitie van spiritualiteit is…..

Laat ik maar met de deur in huis vallen; de definitie van spiritualiteit is groeien in je bewustzijn. Ofwel de reis van je hoofd naar je hart afleggen en bewust worden van wie je bent en dat dan weer gebruiken om jezelf te ontwikkelen en te groeien als mens. Die bewustwording is een heel proces, omdat je door een aantal lagen heen moet: je conditionering, ofwel de manier waarop je geprogrammeerd bent. Denk bijvoorbeeld aan de regels die je meekrijgt vanaf je geboorte: dit is wat jongens doen, dit is wat meisjes doen, deze instituten moet je doorlopen, deze kleding moet je dragen en deze spullen moet je bezitten. Je conditionering dus. Maar die conditionering zegt he-le-maal niets over jou. Wat die regeltjes vooral doen is het creëren van een reeks beperkte overtuigingen zoals; ik ben niet goed genoeg, ik hoor er niet bij, ik moet afvallen, wat zal een ander wel niet van me denken. Het is namelijk onmogelijk om aan alle regeltjes te voldoen, omdat ze gewoonweg niet op jou van toepassing zijn. Eigenlijk zijn ze op niemand van toepassing.

 

Loskomen van je conditionering

Loskomen van je conditionering is groeien in je bewustzijn en je dus spiritueel ontwikkelen. Je leert jezelf steeds beter kennen wanneer je de lagen een voor een afpelt en dat maakt dat je steeds een beetje meer in contact komt met jezelf. Vanuit dat leren groei je en ontwikkel je jezelf. Het zweverige beeld wat sommigen mensen hebben van spiritualiteit komt voornamelijk voort uit het feit dat wanneer je je meer bewust wordt van wie je bent, je steeds minder waarde hecht aan je conditionering wat weer resulteert in steeds minder waarde hechten aan het oordeel van de maatschappij en de bijbehorende regeltjes. De een vindt het heel belangrijk om zijn spirituele reis kenbaar aan de wereld te maken, de ander niet. Iedereen die de reis van hoofd naar hart aflegt doet dat op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo.

 

Tools om je spiritueel te ontwikkelen

“Spiritualiteit dat heeft iets met yoga te maken,” is een veel gehoorde opmerking. De werkelijkheid is dat yoga een tool is om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Yoga helpt je om meer uit je hoofd te komen en in je lichaam. Dus eigenlijk kun je zeggen dat yoga een tool is om in contact te komen met je intuïtie, je hart of jezelf. Kies zelf maar bij welke term jij je het beste voelt. Zo zijn er nog veel meer tools, denk aan meditatie, wandelen, reizen, zeilen of avontuur in z’n algemeenheid. Eigenlijk zijn de tools om je spiritueel te ontwikkelen eindeloos en gaat het om de dingen die je in contact brengen met de aardse natuur en je eigen natuur.

 

De langste reis die je ooit zult maken

Wanneer je de moed hebt om jezelf heel bewust spiritueel te ontwikkelen, ofwel; je eigen pad in het leven te bewandelen, dan zie je dat je na verloop van tijd gaat floreren. Je maakt je los van je conditionering en dat is een hele moeilijke weg om te wandelen, omdat je jezelf buiten de groep plaatst. Echter is de beloning ontzettend groot, omdat je loskomt van je beperkte overtuigingen en je leert te vertrouwen op je eigen koers. Wanneer je die weg inslaat dan maak je de reis van je hoofd naar je hart en dat is wellicht de langste, en meest waardevolle, reis die je ooit van je leven maakt. En dat is in mijn woordenboek de definitie van spiritualiteit.

 

Blind date met jezef?

Wil jij ook weleens een andere afslag in het leven nemen, maar geen idee hoe je dat doet of welke richting je op moet? Deze avontuurlijke mindfulness reizen zijn voor mensen die klaar zijn om actie te ondernemen en een verandering in hun leven willen maken. Los van de verwachtingen van anderen, maar zelf uitvinden wat je gelukkig maakt staat centraal. Een soort van blind date met jezelf dus, want je gaat jezelf op een hele andere manier leren kennen! De reizen worden uitgevoerd op het eiland van de goden: Bali, en duren vier of tien dagen.