Dertigersdilemma

Dertigersdilemma of oproep tot avontuur?

Dat het dertigersdilemma echt is kunnen we geloof ik allemaal inmiddels wel beamen. Misschien is de benaming niet (meer) goed gekozen, want het dertigersdilemma verschijnt bij sommigen al zo jong als vijfentwintig en is ook zeker gespot bij mensen ouder dan negenendertig. De term quarterlife crisis is wellicht meer geschikt, maar misschien kunnen we het beter wat algemener houden en het de ‘crisisfase’ noemen of nog beter (en mooier), het begin van je heldenreis: de oproep tot avontuur!

Het ontwikkelen van een toekomstbeeld

Velen van ons groeien op met een specifiek plaatje in ons hoofd over de toekomst. Een beeld wat we af hebben geleid van wat we om ons heen hebben gezien toen we opgroeiden. De invloeden van opvoeding en scholing spelen een grote rol in het vormen van ons toekomstbeeld, maar ook de invloed van media mag niet onderschat worden. Eigenlijk zorgen al deze factoren ervoor dat je het contact met jezelf verliest, want je streeft immers iets na wat je denkt dat je moet doen wat niet perce hetzelfde is als waarvoor jij hier op deze planeet rondloopt. Op een gegeven moment, meestal nadat je alle instituten doorlopen hebt, verwacht je een bepaald gevoel omdat je doel bereikt is. Een gevoel van bevrediging, tevredenheid of misschien verwacht je wel een soort van rust, omdat je eindelijk op een plek bent waar je het gemaakt hebt op het gebied van carrière, familie en/of materialistische zaken. Helaas blijft dat verwachtte gevoel uit en dat maakt dat je je begint af te vragen voor wie je je de afgelopen jaren zo druk hebt lopen doen, want het enige wat jij voelt is een sterk ‘is dit het nou’ gevoel. De definitie van succes wordt in twijfel getrokken en de vraag wat nou eigenlijk de zin van het leven is treedt steeds meer naar de voorgrond. Je drijft nog verder van jezelf af en vraagt je misschien wel af of je ooit echt naar jezelf geluisterd hebt, naar wat jij nodig hebt.

Dertigersdilemma

Wat bovenstaande situatie nou echt een dertigersdilemma maakt is de toevoeging van de biologische klok, vooral iets wat dames heel sterk voelen. Een aantal belangrijkee keuzes moeten gemaakt worden op het moment dat ze ook nog eens het ‘is dit het nou’ gevoel hebben. Namelijk, wil je kinderen, en wanneer zou je dat dan graag willen? Wanneer je in een relatie zit ga je kritisch naar je partner kijken en trek je misschien wel in twijfel of het verstandig is om die stap samen te zetten. Misschien ben je single en beslis je dat je wel kinderen wilt en besluit je per direct op zoek te gaan naar de ideale vader. Afgezien van de keuze voor kinderen zie ik de quarterlife crisis niet perse als een dertigersdilemma. Steeds vaker zie je huwelijken stranden waarbij veertigers in die crisisfase belanden. De kinderen zijn er al, die keuze hebben ze al gemaakt, maar de andere vraagstukken zijn hetzelfde en hangen als een donkere wolk boven ze.

Quarterlife crisis of Crisisfase

Geeft deze baan me echt voldoening, of doe ik het omdat ik erin ben gerold of er vroeger voor gekozen heb en het gevoel heb niet zomaar terug te mogen komen op eerdere beslissingen? Moet ik me eigenlijk niet inzetten voor klimaatverandering, straatkindertjes of een oplossing zoeken voor het plasticprobleem? Wat is de zin van het leven en hoe kan ik alles uit het leven halen? Deze vragen zijn niet zozeer leeftijdsgebonden als wel een gevolg van de bewustwording die steeds meer gecreëerd wordt door het tijdperk waarin we leven. Langzaam worden we wakker en gaan we kritisch naar onszelf en de wereld kijken. Dit is niet iets wat ons geleerd is in het verleden, omdat toen andere onderwerpen een rol speelden. Quarterlife crisis, midlife crisis, wat mij betreft is het dus niet zozeer gebonden aan een dertigers of veertigers groep. Het is meer een fase waarin je brein je vertelt dat het onzeker is over de koers die je vaart. Je intuïtie is te lang genegeerd en komt steeds vaker en heftiger naar de voorgrond. Eigenlijk is dit het moment voor jouw grote heldenreis zoals Joseph Campbell zo mooi beschreven heeft.

De reis van de held

Joseph Campbell’s reis van de held beschrijft een twaalfstappen proces waarin de hoofdrolspeler op zoek gaat naar zijn plek in de wereld. De crisisfase is vaak te vergelijken met de oproep tot avontuur in de reis van de held. Je wordt wakker geschud, een verlangen drijft telkens weer naar de oppervlakte en het wordt zo sterk dat je het eigenlijk niet kunt negeren. Dit is een ontzettend belangrijke fase in de reis van de held en als we het hebben over het dertigersdilemma wordt hier je richting bepaald. Ga je op onderzoek uit of bezwijk je onder de weerstand en weigering? Weet jij je angsten in de wind te slaan en de selectiedrempel te behalen dan is er geen terugweg mogelijk. Sterker nog, je wilt niet meer terug naar de situatie waarin je zat. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn, want je hebt een ingrijpende keuze gemaakt die je drastisch van koers doet veranderen. Wat die keuze inhoudt is voor iedereen weer anders, dat hij ingrijpend is dat is een ding wat zeker is. Denk aan een carrier switch, beëindigen van een relatie, het maken van een lange verre reis, wijzigen van woonplaats of het afscheid nemen van bepaalde vriendschappen. Uiteindelijk gaat het erom dat je afscheid neemt van iets wat je tegenhoudt om jouw plek in deze wereld te vinden.

Toegeven of niet toegeven aan de reis van de held

Veel mensen durven zich niet over te geven aan de reis die voor ze ligt, omdat het onbekend terrein is. Je moet er dingen waar je hard voor gewerkt hebt, of die je in het verleden misschien wel heel graag gewild hebt, voor los laten. Het is maar afwachten wat je ervoor terugkrijgt en of het het allemaal waard is geweest. Wanneer je er op een meer praktische manier naar kijkt, met het besef dat je op een heldenreis bent, is het wellicht gemakkelijker om je eraan over te geven. De reis van de held van Joseph Campbell kent 12 stappen en je kunt je eigen vordering gemakkelijk herkennen in deze stappen. Beslis je om je niet over te geven aan jouw oproep tot avontuur dan is de kans ontzettend groot dat het altijd in je achterhoofd blijft sluimeren en dat je op een dag wakker wordt en dat het knagende ‘is dit het nou?’ plaats gemaakt heeft voor ‘ik wou dat ik toen….’.

Eindig jouw crisisfase en begin jouw heldenreis op Bali

Heb jij je oproep tot avontuur al ontvangen en wil jij graag de eerste stappen op je heldenreis zetten? Heb je echter geen idee welke richting je op moet lopen? Tijdens een vierdaagse avontuurlijke mindfulness reis op Bali word je uit je comfortzone gehaald en aan het werk gezet om de eerste stappen in de juiste richting te vinden en te zetten. Op individuele basis ga je aan de slag met de dingen die jou tegen houden om je mooiste leven te leven. En wat is nou een mooiere plek dan Bali om de eerste stappen van je heldenreis te zetten! Zie ik je daar?

Meer lezen over het dertigersdilemma en de reis van de held

Wanneer begin jij aan de reis van de held?