Doorbreken van patronen

Doorbreken van patronen: zo kom je tot blijvende verandering!

Zelfontwikkeling

Artikel voor het laatst ge-update: mei 2024

Het doorbreken van patronen kan als een hele uitdaging voelen. Vaak moet je pijn ervaren voordat je definitief besluit het anders te doen. En dan moet je het vervolgens nog doen.

Ingesleten patronen en overtuigingen maken dat je op de automatische piloot door het leven zoeft. Onbewust. Het maakt ook dat het leven maar weinig verrassingen biedt en dat het heel voorspelbaar is.

Je brein vindt die automatische piloot wel fijn. Cruise control aan en lekker achteroverleunen. Ook als de reis eigenlijk helemaal niet gezond is blijven we vasthouden aan patronen. Waarom is dat en hoe kun je dingen, blijvend, anders doen?

Vertrouwde patronen bieden veiligheid, ook wanneer ze ongezond zijn

Routine en patronen bieden een vertrouwde omgeving. Daar is op zich niets mis mee als het gezonde patronen en routines zijn.

Gedurende het leven raken we echter vaak verstrikt in (oude) patronen die niet heel helpend en dienend zijn voor onze relaties en gezondheid.

En als je die wilt veranderen kom je algauw tot de ontdekking dat verandering nog niet zo gemakkelijk gaat.

Misschien herken je het wel; je bent goed van start gegaan met, bijvoorbeeld, vroeg opstaan, koud afdouchen, mediteren, sporten: en voor je het weet verval je weer in oude patronen.

Als het doorbreken van patronen gemakkelijk was dan steeg het aantal burn-out niet. Dan zouden meer mensen in de sportschool staan, vaker “nee” zeggen tegen anderen en daarmee “ja” tegen zichzelf en ook wandelingen maken wanneer het zonnetje niet schijnt.

De invloed van je opvoeding

De eerste zeven jaar van je leven zijn erg bepalend voor hoe jij je door het leven beweegt. Daarbij tellen ook de conceptie en zelfs de periode daarvoor mee. Als foetus, baby, peuter, kleuter, kind word je geprogrammeerd/geconditioneerd. Voornamelijk door je ouders en/of opvoeders. Naast wat je ziet en hoort, heb je onbewust ook hun energieën opgepikt van waaruit je gedrag hebt ontwikkeld.

Ouders kunnen op de ene laag erg goed voor een kind zorgen door het alles te geven op het gebied van materiële zaken. Maar als een ouder emotioneel afwezig is, bijvoorbeeld door een drukke baan, onverwerkt verdriet of stress, dan pak je dat als kind op en pas je je daarop aan.

Bijvoorbeeld door niet te veel van je te laten horen, omdat je voelt dat papa en/of mama daar geen ruimte voor hebben. Als mens zet je die patronen onbewust voort in je volwassen leven en relaties en kunnen die zich, in het geval van het voorbeeld, uitten in niet te veel ruimte innemen. Of juist jezelf veel groter maken om maar gezien/gehoord te worden.

Lees meer over familiepatronen

Basisbehoeften

Naast eten, drinken en een dak boven je hoofd zijn gezien en gehoord worden, aanraking en bevestiging basisbehoeften voor een kind. Dat vraagt het van ouders om emotioneel betrokken te zijn op hun kinderen. En helaas wordt het belang daarvan onderschat. Of, veel vaker nog, is daar geen bewustzijn voor. De oorzaak hiervan is dat ouders deze basisbehoeften meestal ook niet van hun eigen ouders ontvangen hebben. Het reist dus onbewust van generatie op generatie mee.

We leven in een tijd waarin we steeds bewuster worden van onszelf. Chronische klachten nemen toe. Het aantal mensen dat voor zichzelf gaat werken neemt toe. Het aantal huwelijken en relaties die stranden is exponentieel toegenomen. Dit zijn belangrijke factoren die ervoor zorgen dat we opzoek gaan naar hoe dingen “beter” kunnen.

En dan kan het niet anders dan dat je bij jezelf uitkomt.

Veel chronische klachten komen voort uit een verkeerde leefstijl en onverwerkte emoties. En voor jezelf werken betekent dat je jezelf te ontwikkelen hebt om mee te blijven komen in de snel veranderende markt. Een gezonde, stabiele, (emotioneel) veilige relatie vraagt emotionele volwassenheid en zelfdragend vermogen. Van beide partijen.

Verantwoordelijkheid nemen voor de te korten die je op hebt gelopen

Het doorbreken van patronen vraagt om persoonlijk leiderschap. Het vraagt om kritisch naar jezelf te kijken en vanuit daar niet-werkende patronen te veranderen. Dat is een proces wat met vallen en opstaan gaat.

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de te korten die je op hebt gelopen in je eigen opvoeding, zodat je daar vervolgens verantwoordelijkheid voor kunt nemen.

Dat vraagt het van je om terug te gaan naar je jeugd en gebeurtenissen onder de loep te nemen. Het is ook heel helpend om je ouders te leren kennen voorbij de rol van opvoeders die ze hadden voor jou. Zodat je perspectief verbreed en vanuit een groter geheel naar jezelf kunt kijken.

Alles bij elkaar vraagt het om veel onderzoektijd om te ontdekken hoe het komt dat je doet wat je doet en waarom je denkt wat je denkt.

Lees meer over persoonlijk leiderschap in dit artikel: zelfregie

Het verschil tussen wilskracht en naar de wortel van de oorzaak gaan

De meeste mensen komen niet tot een (blijvende) verandering in hun leven op basis van wilskracht. Veel effectiever is het om naar de wortel van de oorzaak te gaan, zodat je daar het patroon daadwerkelijk kunt ontkrachten en veranderen.

Weten in je hoofd dat iets niet goed voor je is of dat ook daadwerkelijk voelen in je lichaam maakt namelijk al het verschil.

En dat verschil zit in het jezelf geven van de dingen die je vroeger te kort bent gekomen. Zoals niet gezien worden, niet voldoende (liefdevolle) aanraking ontvangen en het ontbreken van bevestiging.

Met behulp van een therapeut en/of coach kun je de opgelopen te korten zelf aanvullen. En wanneer je dat doet ga je merken dat het doorbreken van patronen een logisch gevolg is, omdat je jezelf van binnenuit steeds vrijer gaat voelen.

Dat gezegd hebbende: het vraagt geduld en vertrouwen.

Lees het artikel over innerlijk kind werk om zelf aan de slag te gaan met het aanvullen van je te korten.

Veranderende omgeving

Wanneer je bezig bent met het doorbreken van patronen dan loop je op een goed moment tegen je omgeving aan. Wanneer je doorzet en dingen anders gaat doen, dan reageren familie, vrienden en collega’s daar vaak op.

In de meeste gevallen omdat het ze confronteert met hun eigen niet-werkende patronen. En uiteraard kan het zijn dat ze bang zijn om je te verliezen.

Dat betekent niet dat je relaties hoeft te beëindigen. Wel is het belangrijk om je inner circle aan te vullen met mensen die begrijpen wat het doorbreken van patronen inhoudt.

Ik schreef daar een artikel over: vriendschap loslaten?

Systemisch werken

Systemisch werken gaat over de cultuur waarin je bent grootgebracht, je vriendenkring, de opleidingen die je hebt genoten en je familie; de systemen die invloed hebben op jouw individuele systeem.

Deze sysstemen zijn bepalend voor wat je denkt, hoe je doet, hoe je de wereld ervaart en je gedrag in de breedste zin van het woord.

Hierbij is je familiesysteem de meest invloedrijke. Systemisch werken kan interessant zijn wanneer je in je leven tegen steeds terugkerende dingen aanloopt: ongezonde relaties, het niet kunnen behouden/vinden van werk dat bij je past, burn out, bindingsangst/verlatingsangst, onvrede over het leven, angsten, keuzestress, fomo, etc.

Voor antwoorden op deze patronen waar je in vastzit kan systemisch werk uitkomst bieden.

Meer over systemisch werken 

Zelf aan de slag met het doorbreken van patronen

Wil je aan de slag met het doorbreken van patronen, dan raad ik je aan zelf eerst aan de slag te gaan met het onderzoeken van je familiesysteem. Op die manier krijg je inzicht in het ontstaan van je patronen wat je vervolgens kan helpen om ze te veranderen.

Vanuit mijn ervaring heb ik een gids geschreven met stappen die je kunt zetten om inzicht in je familiesysteem te krijgen. Het zijn geen stappen die je even snel uit je mouw schudt en waarna je vervolgens nooit meer kijkt. De vijf stappen vragen om toewijding en vormen samen een solide basis voor je verdere persoonlijke ontwikkeling.

Als je je eigen familieonderzoek goed doet, profiteer je daar namelijk de rest van je leven van.

Die belofte durf ik te maken.

Je kunt de gids hieronder gratis aanvragen, ik stuur hem je vervolgens per e-mail toe.

Ik wens je een mooie verdiepende ontmoeting met jezelf toe!

Familieopstellingen Drenthe

familieopstellingen-drenthe

Iedere maand begeleid ik twee reizigers in een familieopstelling op De Hof van Axen in Witteveen (Dr.)

Voel je uitgenodigd om mee te reizen als representant of om zelf een vraag in te brengen.

Persoonlijke Reading

Medicijnwiel-Numerologie

In deze reading krijg je inzicht in je energetische structuur aan de hand van medicijnwiel numerologie. Je ontdekt waar je uit balans bent en hoe je jouw (familie)systeem in kunt zetten om de balans te herstellen. Het medicijnwiel kun je zien als een kompas dat richting geeft aan het leven. Dit gekoppeld aan 5 cijfers, die aan de hand van je geboortedatum berekend worden, geeft jouw energetische structuur weer: je essentie, je doel, je talent, je grootste uitdaging (karma) en je levenspad.

Op Reis naar je Roots

Op-reis-naar-je-roots

Bij aankomst in deze wereld ontvang je geen routebeschrijving voor de reis die voor je ligt. Waar je wel mee wordt geboren is een energetische structuur, een zielenplan. Het komt vaak voor dat we de verbinding met ons zielenplan kwijt zijn geraakt. De oorzaak hiervan ligt bijna altijd in je geschiedenis en je familiesysteem. In dit 3 maanden traject ga je terug naar je roots, met behulp van systemische oefeningen en Jungiaanse Psychologie, om daar antwoorden op belangrijke levensvragen te vinden.

Previous post
Zaadjes planten
Next post
Moeiteloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.