Droom-analyse

Droom analyse maken; dromen duiden vanuit Jungiaans perspectief

Het onbewuste

Een droom analyse maken is iets wat ik leer vanuit de Jungiaanse Psychologie studie die ik volg. En ik vind dromen duiden echt helemaal te gek en een van de leukste onderdelen van deze drie jarige studie! Dromen zijn namelijk berichten van je onbewuste. En als je weet dat je onbewuste altijd streeft naar jou trouw te laten zijn aan je unieke levenspad, het pad van individuatie, is het dus heel interessant om te weten wat jouw onbewuste je te vertellen heeft. In dit artikel deel ik meer over dromen duiden vanuit de Jungiaanse Psychologie. Goed om te onthouden is, is dat ‘onbewuste’ en ‘ziel’ twee woorden voor hetzelfde zijn. Dus in die zin kun je dromen ook zien als boodschappen van je ziel.

Jouw droom analyse laten maken >>>

Dromen zijn berichten van jouw onbewuste

We maken iedere dag oneindig veel keuzes. We maken die keuzes met ons ego die vervolgens weer put uit kennis en ervaringen die in het bewustzijn opgeslagen liggen.

Echter ligt er nog veel meer kennis en ervaring in het onbewuste opgeslagen. We verdringen namelijk onaangename ervaringen naar het onbewuste en ook kennis en ervaringen die we niet paraat hoeven te hebben liggen daar veilig opgeborgen.

Als ik je bijvoorbeeld vraag waar je in de zomer van 2003 op vakantie bent geweest, dan moet je waarschijnlijk even diep in je onbewuste graven om het antwoord op die vraag naar boven te halen.

Daarnaast neemt het onbewuste veel meer waar dan ons bewustzijn. Gedurende de dag maak je van alles mee en maar een klein deel daarvan wordt waargenomen door je bewustzijn, de rest wordt opgeslagen in je onbewuste.

Je onbewuste wil dat je jouw unieke levenspad bewandelt en communiceert daarom met jou via o.a. projecties, obsessieve gedachten en dus ook via dromen. Als je de taal van het onbewuste leert spreken, dan heb je toegang tot een bron van kennis die je kan helpen om jouw individuatie pad te bewandelen.

Het individuatie pad bewandelen

Het onbewuste is als een kind en kan de gekste vragen stellen waar je bewustzijn geen antwoorden op weet. Het onbewuste wil namelijk dat je je verborgen talenten gaat oppakken die naar de schaduw verdrongen zijn, zodat je vervolgens kunt doen waarvoor je naar deze wereld gekomen bent. Het gehoor geven aan de boodschappen van het onbewuste noemde Jung het bewandelen van het individuatie pad a.k.a. jouw unieke levenspad.

Het individuatieproces is als een soort leidraad of doel van alle processen in jezelf. Mensen met een sterk ontwikkeld ego, iets wat vanuit de Jungiaanse Psychologie als positief gezien wordt, kunnen gemakkelijker het individuatie pad bewandelen. Dat komt omdat een sterk ontwikkeld ego zicht heeft op verborgen stukken van zijn/haar persoonlijkheid.

Droom analyse: zielenboodschappen

Een droom vertelt je altijd iets wat je nog niet weet. Het is een zielenboodschap. Het laat je een blinde vlek zien. Daarom is het een uitdaging om je eigen dromen te analyseren, want we zijn geneigd om te projecteren wat we al weten van onszelf en daardoor missen we de boodschap.

De taal van het onbewuste komt dus o.a. tot uitdrukking in dromen. Meestal kun je van je dromen geen chocolade maken; dan ben je hier met die persoon en dan doe je dit met een andere persoon op een hele andere plek. Heel verwarrend kan het zijn.

Er zijn veel boeken die helpen dromen te duiden. Vanuit de Jungiaanse Psychologie gezien kunnen die boeken echter allemaal direct de prullenbak in. Een droom analyse vanuit het Jungiaans perspectief wordt namelijk gedaan op basis van associaties en symboliek. Het is dus zeker niet zo dat als je, bijvoorbeeld, over heftige seks met iemand droomt dat dat dan betekent dat je onbewuste wil dat je met die persoon ook daadwerkelijk naar bed gaat. Wat het wel betekent kan per persoon verschillen. Afhankelijk van de associaties die de persoon heeft met de locatie, de personen die voorkomen in de droom, de gevoelens die in dromen levensecht zijn en eigenlijk alle andere details die voorkomen in de betreffende droom.

Hoe je een droom vastlegt

Dromen duiden gaat het beste met dromen die direct na het ontwaken opgeschreven zijn. Zelf heb ik naast mijn bed een opname recorder liggen waarmee ik m’n dromen opneem, zodat ik ze daarna uit kan schrijven en vervolgens kan duiden.

Ik kan in het donker op de tast op de recordknop drukken en hoef niet eerst een lamp aan te doen. Ik neem mijn dromen heel bewust niet op via mijn telefoon, omdat je via de telefoon eerst allerlei apps moet activeren en dus echt moet ontwaken. Voordat ik de voice recorder op m’n telefoon gereed heb, is m’n droom alweer gevlogen. Een opname recorder is voor mij dus de beste optie.

Noteer alle details die je je kunt herinneren. Naast visuele details kunnen ook je andere zintuigen geactiveerd worden in je dromen. Denk aan ruiken, horen en proeven. Leg ook deze zintuigelijke waarnemingen vast.  Hoe waren de houdingen van de mensen in je droom t.o.v. elkaar? Wie had (oog)contact met wie, of juist geen contact? Welke kleuren en getallen komen voorbij? Zelfs de kleinste details kunnen een belangrijke boodschap bevatten.

Verder is het belangrijk voor een droom analyse om het gevoel wat je ervaart in je droom te noteren.

Kortom: noteer alles wat je je kunt herinneren en doe dit zodra je wakker wordt. Meestal vervagen dromen heel snel na het ontwaken en gedurende de dag bestaat ook de kans dat je herinnering aan een droom vervaagt of beïnvloed wordt.

Voor een heldere droom duiding is het belangrijk om de droom zo accuraat mogelijk vast te leggen.

Jouw dromen duiden

Wil je jouw dromen duiden, dan help ik je daar graag bij! Om je kennis met mij te laten maken duid ik één droom per persoon gratis, zodat je gevoel voor mij en het duiden van dromen kunt krijgen. Dus ben je geïnteresseerd in wat jouw onbewuste je wil vertellen, stuur me dan een mail zodat we een (digitale) afspraak kunnen maken.

Houd er rekening mee dat ik je tijdens een droom analyse uit ga vragen om je associaties helder te krijgen. Het kan best zijn dat we ingaan op gevoelige onderwerpen en thema’s. Het duiden van je droom is alleen mogelijk als je ervoor openstaat om jezelf bloot te geven. Dat gezegd hebbende, bepaal je zelf uiteraard je grenzen en stoppen we wanneer jij dat aangeeft.

Meestal zijn we 45 minuten bezig. Je bent welkom bij mij thuis in Drenthe of we ontmoeten elkaar via een digitaal videokanaal. Up to you!

Stuur me vrijblijvend een e-mail >>>

Liefs van Janneke

Familieopstellingen Drenthe

familieopstellingen-drenthe

Iedere maand begeleid ik twee reizigers in een familieopstelling op De Hof van Axen in Witteveen (Dr.)

Voel je uitgenodigd om mee te reizen als representant of om zelf een vraag in te brengen.

Persoonlijke Reading

Medicijnwiel-Numerologie

In deze reading krijg je inzicht in je energetische structuur aan de hand van medicijnwiel numerologie. Je ontdekt waar je uit balans bent en hoe je jouw (familie)systeem in kunt zetten om de balans te herstellen. Het medicijnwiel kun je zien als een kompas dat richting geeft aan het leven. Dit gekoppeld aan 5 cijfers, die aan de hand van je geboortedatum berekend worden, geeft jouw energetische structuur weer: je essentie, je doel, je talent, je grootste uitdaging (karma) en je levenspad.

Op Reis naar je Roots

Op-reis-naar-je-roots

Bij aankomst in deze wereld ontvang je geen routebeschrijving voor de reis die voor je ligt. Waar je wel mee wordt geboren is een energetische structuur, een zielenplan. Het komt vaak voor dat we de verbinding met ons zielenplan kwijt zijn geraakt. De oorzaak hiervan ligt bijna altijd in je geschiedenis en je familiesysteem. In dit 3 maanden traject ga je terug naar je roots, met behulp van systemische oefeningen en Jungiaanse Psychologie, om daar antwoorden op belangrijke levensvragen te vinden.

Previous post
Wat is Jungiaanse psychologie
Next post
Vriendschap loslaten? Persoonlijke ontwikkeling en het effect op je relaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.