Gelukkig worden met jezelf zit hem in het ervaren van een tevreden gevoel: tevreden over waar je staat in het leven, wetend dat het verleden niet bepaald wie je bent en dat de toekomst vol verrassingen zit. Ervaar je echter een ontevreden gevoel over je werk, over hoe je je tijd besteed, je agenda, je bankrekening, je (liefdes)relatie(s) en het aantal vakantiedagen wat je hebt? Ik denk dat je dan avontuur in je leven mist. Je dagen zijn voorspelbaar, je weet precies wanneer je waar moet zijn en wie of wat je daar dan aantreft. Ik deel daarom met je waarom een good ol adventure precies is wat je nodig hebt om gelukkig te worden met jezelf.
Wat is avontuur?
Alles waar het onverwachte kan gebeuren is eigenlijk avontuur. Vroeger had het avontuur veel meer te maken met het nemen van risico’s. Grootse epische ondernemingen waar je niet zonder kleerscheuren uit kwam en waar je moest presteren. Het was overigens veelal iets wat je overkwam in plaats van dat je het bewust opzocht. In de afgelopen jaren is de definitie van avontuur flink in beweging geweest. Tegenwoordig wordt avontuur veel meer gebruikt om ons als mens te laten groeien. We zoeken het dan ook bewust op. We gebruiken avontuur om uit de sleur van de dag te stappen om dingen mee te maken die we nog niet kennen. Avontuur vindt meestal plaats in een soort van paralelwereld waar je in kunt stappen en waar je dus dingen beleeft, ervaart en waar je leert en groeit. Avontuur is een belangrijk ingrediënt voor persoonlijke groei, omdat je vooral kunt groeien door dingen anders te doen dan wat je normaal altijd doet. Een fijne bijkomstigheid is dat avontuur hierdoor ook veel aantrekkelijker is geworden voor vrouwen, iets wat in contrast staat met het verleden. Toen was het vooral een mannen dingetje.
Hoe begin je een avontuur?
Een avontuur starten is rete-spannend, omdat het onbekend is. Je kunt het avontuur daarom het beste heel concreet plannen. Daarmee bedoel ik: plan een datum/moment/tijd en deel dit met mensen in je omgeving. We zijn allemaal experts in het verzinnen van redenen om iets niet te doen. Niemand uitgezonderd. Wanneer je beslist dat je op avontuur wilt is het om die reden verstandig om je agenda vrij te plannen. Op die manier geef je jezelf geen kans om het uit te stellen. Belangrijk is dat je voor ogen blijft houden waarom je het avontuur aan wilt gaan, zodat je jezelf niet telkens opnieuw hoeft te overtuigen. Plannen lijkt lijnrecht tegenover avontuur te staan, maar je moet wel ergens beginnen. En wat je met plannen doet is tijd en ruimte vrijmaken en daardoor momentum voor jezelf creëren. Het inhoudelijke deel laat je dan vooral over aan het lot. Zelf vind ik zeezeilen een mooie metafoor: je kunt niet een oceaan oversteken zonder goede voorbereiding. De boot moet in goede conditie zijn, er moet voldoende eten aan boord zijn en je moet weer-technisch een goed moment uitkiezen om te vertrekken. De eerste meters van het avontuur zijn vaak de minst leuke. Dat is dan ook vaak waar de meeste mensen afhaken. Realiseer je echter dat het alleen maar leuker wordt als je echt doorzet.
In je parallelwereld vind je dingen die je in je normale wereld mist
Je zou avontuur dus het beste kunnen vergelijken met een parallelwereld. Mocht je bekend zijn met de reis van de held van Joseph Campbell, dan begrijp je waarschijnlijk meteen wat ik hiermee bedoel. Je moet een drempel over om je comfortzone te verlaten en in het avontuur te duiken. In die parallelwereld word je uitgedaagd en op de proef gesteld, omdat het een wereld is waar je nog helemaal blanco bent. Je moet uitvinden hoe alles werkt, hoe je met de mensen omgaat, wat de gebruiken zijn en of er specifieke jargon is bijvoorbeeld. Wanneer je die drempel over stapt dan voelt het in aanvang heel onwennig. Zet je door in deze nieuwe wereld dan ga je dingen anders zien, je merkt dat je waarden veranderen en dat je nieuwe perspectieven aanneemt. Je vindt hier dingen die je in je ‘normale’ wereld wellicht miste. Het mooie van die parallelwereld is dat je daar het ‘spel’ kunt aangaan. Je mag fouten maken en daarvan leren. Experimenteren en ontdekken om op die manier uit te vinden wat deze nieuwe wereld voor je betekent.
Groeipijn is noodzakelijk voor transformatie
De meeste mensen zoeken het avontuur op, omdat ze iets willen voelen of bereiken wat ze nog niet eerder hebben ervaren. Om ergens te komen waar je nog niet eerder geweest bent moet je vaak eerst iets loslaten. Dat kan een gevoel, beperkende overtuiging, een baan of soms zelfs wel een persoon zijn. Dit loslaten is meestal de minder leuke kant, omdat het vaak met veel emotie gepaard gaat. Dit noem ik ook wel groeipijn. Groeipijn is noodzakelijk voor transformatie. Je leert namelijk niet wanneer je stilstaat. Je hebt echt actie nodig om te transformeren en dat betekent dus iets loslaten om ruimte te maken voor iets nieuws. Groei vraagt om doorzettingsvermogen. Het vraagt ook van je om niet meteen te oordelen, maar om eerst te ervaren en doorleven en daarna te bepalen wat iets voor je betekent en of je het aan wilt nemen in je leven.
Voor lange termijn geluk moet je werken
Gelukkig worden met jezelf zit hem niet in de automatische piloot waarmee je jouw dagelijkse leven bestuurt. Dit wordt nog duidelijker wanneer je uit je normale leventje stapt. In routine verliezen we vaak ons geluksgevoel. Alles is voorspelbaar. Je wordt niet meer uitgedaagd. Wanneer je een ongelukkig, of eigenlijk noem ik het zelf liever een ontevreden, gevoel ervaart dan vindt dit vaak zijn oorsprong doordat je niet gestimuleerd wordt. Dit is dus precies waarom avontuur zo goed werkt. Doordat het avontuur je uitdaagt door de controle los te laten kan je niet anders dan groeien. Je verrijkt jezelf met nieuwe perspectieven. Dat betekent tegelijkertijd ook dat het avontuur dus eigenlijk een interne reis is. Avontuur is dus niet iets wat buiten jezelf te vinden is, het zit in jou. Doordat telkens uit te dagen blijf je jezelf verrijken en blijf je groeien. Onthoudt hierbij goed dat het niet altijd groot en episch hoeft te zijn. Kleine avonturen hebben dezelfde effecten. Afhankelijk van het soort transformatie waar je naar op zoek bent is een groot of klein avontuur passend.
Soms krijg je het avontuur cadeau
Avonturen kunnen je ook overkomen. Een ontslag bijvoorbeeld, een einde van een relatie of soms zelfs nog erger, ziekte of verlies van een dierbare. Vaak zijn dit momenten die oproepen tot avontuur. Het leven wil iets van je. Het wil dat je jouw levenspad gaat bewandelen. Eerdere oproepen tot avontuur heb je waarschijnlijk niet beantwoord en daarom wordt de oproep steeds luider: een burn-out, ontslag. Dit zijn vaak vermomde giften die je een zetje geven in de richting van je parallelwereld. Om jezelf daar te ontwikkelen en nieuwe perspectieven te vergaren die ervoor zorgen dat je de meeste authentieke versie van jezelf eer aan doet.
De bijwerkingen van avontuur: de verbinding die je voelt met de natuur en de wereld
Wat ik bij mezelf ervaren heb, maar ook iets wat ik heel veel om me heen zie bij mensen die vaak uit hun comfortzone stappen, is dat de verbinding met de natuur steeds groter wordt. Ik durf zelfs te stellen dat het onvermijdelijk is dat die band groeit. In het avontuur moet je namelijk heel erg vertrouwen, omdat alles nieuw is. Het interessante is dat je dan vaak terugvalt op eeuwenoude wijsheden en de wijsheden van de natuur. Die aspecten spelen belangrijke rollen en kunnen vaak als mentoren gezien worden. Avontuur maakt iets in je los waardoor je bij wilt dragen aan de wereld. Veel mensen die regelmatig het avontuur aangaan ontwikkelen een diep verlangen om de wereld een klein beetje mooier te maken.