Gezin-van-herkomst-

Je gezin van herkomst: jouw lot

Systemisch werk

In mijn zoektocht naar het mysterie van het leven kom ik telkens bij mezelf uit. Bij mijn eigen programmering. Waarom doe ik wat ik doe? Waarom denk ik wat ik denk? Waarom verval ik steeds in achterhaalde patronen? Soms zelfs patronen van zelfdestructieve aard. Hoe kan het dat ik de theorie heb om mezelf te veranderen, maar waarom lukt het niet om dit in de praktijk toe te passen? Althans, niet blijvend. In die zoektocht om mezelf beter te begrijpen, en vervolgens het mysterie van het leven, kwam ik uit bij systemisch werk; opstellingen en systeemdynamieken. Daarom ben ik in september 2021 begonnen met de leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamieken. Mijn bevindingen deel ik hier graag met jullie!

Wat is systemisch werk?

Door het volgen van deze leergang begeef ik me op een nieuw avonturen pad wat begint bij mijn gezin van herkomst, het allereerste systeem van ieder mens. Maar eerst, wat is systemisch werk? De theorie van systemisch werk is dat het je inzicht geeft in jouw plek binnen jouw systemen. Denk aan je werk-systeem, je vriendenkring, de schoolsystemen waar je in gezeten hebt, de gemeenschap waarin je leeft, teams of clubs en ook je gezin van herkomst: jouw familiesysteem.

Systemisch werk gaat ervan uit dat je als mens gevormd wordt door alle systemen waar je deel van uit (hebt ge)maakt. Hoe het systeem functioneert en welke plek jij inneemt is (onbewust) bepalend voor wat je doet, hoe je het doet en waarom je doet wat je doet. Systemisch werk laat je ervaren waar dynamieken, belemmeringen, zitten in jouw leven, waarom je vaak vervalt in oud gedrag en wat je dus tegenhoudt in je ontwikkeling en groei.

Wanneer je al die waardevolle zelfinzichten ontvangt door vanuit systemisch perspectief te kijken, volgt er meer begrip voor jezelf en vervolgens voor anderen en het leven. Het maakt dat je dingen veel beter van jezelf kunt accepteren en loslaten, zodat het geen macht meer over je heeft. Kortom, systemisch werk is een krachtige tool om achterhaalde patronen lost te laten en/of niet dienende overtuigingen te doorbreken.

Je moet er echter wel ballen voor hebben, want je duikt de diepte in met jezelf. The good, the bad & the ugly, het komt allemaal aanbod wanneer je door je schaduwkanten heen worstelt.

Persoonlijk leiderschap en systeemdynamieken

Afgelopen maand ben ik dus begonnen met een intense leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamieken van Heilig Vuur. Dit is een enorme deep dive in mijn systemen; in mezelf gaan doorzien en mezelf nog een stukje verder ontleden. Het was een intuïtieve beslissing om deze leergang van negen maanden te volgen. Het zaadje was gepland in 2017 toen ik met een tall ship van Polen via Zweden, Denemarken en Engeland terug naar Nederland zeilde. Ik ontmoette daar twee mannen die een traject hadden gevolgd bij Heilig Vuur. Wat me bij is gebleven van deze mannen is de rust die ze uitstraalden, de zelfkennis, maar ook de manier waarop ze luisterden naar anderen en oordeelloos waren. Ze waren beide nog steeds zwaar onder de indruk van het traject wat ze gevolgd hadden en wat het hun had gebracht. Ik voelde meteen: dat wil ik ook!

Echter, mijn ticket terug naar Bali stond geboekt, terugkomst naar Nederland: onbekend.
Destijds nam ik genoegen met een aantal 1 op 1 sessies via Skype.

Nu ik zonder einddatum in Nederland verblijf is er daadwerkelijk ruimte om grotere stappen op dit pad te zetten. Zo komt het dat ik deze leergang gestart ben.

Je gezin van herkomst: het familiesysteem

Het eerste blok van de leergang stond in het teken van kennis maken met mede studenten. We hebben onszelf geïntroduceerd door ons systeem van herkomst op te stellen; je familiesysteem. Het systeem van herkomst zijn je vader, moeder en eventuele broers en zussen.

In een systeem van herkomst die helemaal klopt staat iedereen op z’n plek.
Degene die de opstelling doet is altijd kind. Een kind heeft altijd zijn vader rechts achter zich staan en de moeder daarnaast, dus links achter het kind. Eventuele broers en zussen (maar ook miskramen die de ouders gehad hebben of overleden kinderen) staan op chronologische volgorde op dezelfde lijn als het kind wat de opstelling initieert.

In mijn geval is dat mijn broer rechts van me (hij is de oudste), m’n vader rechts achter me en mijn moeder links achter me.

Wat ik in dit eerste blok leerde is dat er geen één familiesysteem klopt. Binnen het familiesysteem ontstaan altijd dynamieken. Die dynamieken worden gevormd door hoe de ouders gevormd zijn door hun eigen systemen, hoe zich dat dan weer ten opzichte van elkaar verhoudt en wat daarvan doorgegeven wordt aan hun kinderen.

Je kunt je wellicht voorstellen alles binnen een familiesysteem van generatie op generatie doorgegeven wordt.

Gezin-van-herkomst-familiesysteem

Jouw lot

Het familiesysteem waar jij in geboren wordt is jouw lot. De kaarten die je daar toebedeelt krijgt zijn van jou. En het is aan jou wat je daarmee doet. Nagenoeg altijd bepaalt je gezin van herkomst hoe jij je lot draagt. Als iedereen op de juiste plek staat ervaar je waardigheid en kracht in het dagelijks leven en kom je dus moeiteloos vooruit. Echter, zoals eerder benoemd, ontstaan er altijd dynamieken binnen een systeem. De mate van verstrikking verschilt uiteraard per gezin van herkomst, maar één ding is duidelijk een dynamiek is per definitie slecht. Het weerhoudt het systeem namelijk om te floreren. Het weerhoudt jou persoonlijk om te bloeien en vaak houdt het je dolend in patronen en overtuigingen die je niet dienen.

Om die dynamieken op te lossen is het noodzakelijk dat iedereen op zijn of haar plek binnen het systeem staat. Dit doe je aan de hand van opstellingen. Hier zal ik een ander blog over schrijven; over wat een opstelling precies is en hoe dat werkt.

Waar het in het kort op neerkomt is dat je tijdens een opstelling iedereen op de juiste plek zet binnen het systeem. Voor je gezin van herkomst houdt dit in dat je jouw ouders accepteert op hun plek binnen het systeem, waardoor jij vervolgens weer jouw eigen lot kunt dragen. Als je op jouw plek staat in je familiesysteem, maar dit geldt eigenlijk voor elk systeem waar je onderdeel van bent, dan is jouw ervaring van het leven veel moeitelozer.

Previous post
Alles over het plantmedicijn San Pedro Cactus
Next post
Wat zijn familieopstellingen? De meest gestelde vragen over familieopstellingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.