Contact-met-jezelf-kwijt-zijn

Jezelf kwijt zijn: Hoe raak je het contact met jezelf kwijt?

Jezelf kwijt zijn is een naar gevoel wat wordt veroorzaakt wanneer wat je doet, denkt en voelt niet op een lijn ligt. ’s Ochtends heb je geen zin om je bed uit te komen en ’s avonds duik je er met een onbevredigend gevoel weer in. Je baalt op zaterdagavond dat het weekend alweer voor de helft voorbij is en op maandag wens je dat het snel weer vrijdag is. Alles gaat op de automatische piloot, het leven heeft geen verrassingen meer voor je. Hoe komt het toch dat steeds meer mensen het contact met zichzelf verliezen?

Maak je geen zorgen, daarvoor is het nog te vroeg

Je gaat van instituut naar instituut. Het begint bij de peuterzaal, want je bent er zo aan toe om met leeftijdsgenootjes te mingelen. Je bent vier jaar. De wereld ligt aan je voeten. Lopen, spelen en ontdekken; life is good! En dan ineens zijn er ritme en regels. Op gezette tijden naar school. Spelen staat nog steeds centraal, maar danwel op educatieve wijze.

Je vervolgt je weg naar de kleuterschool. Het bewijs dat je het als peuter goed hebt gedaan. Je volgt je nieuwe vriendjes en vriendinnetjes naar de volgende stap op weg naar volwassenheid. Nog een lange weg te gaan en geen idee wat je te wachten staat, maar papa en mama kijken zo trots en blij naar je: dit moet goed zijn!

Ook de kleuterschool doorsta je zonder problemen en dat betekent dat je klaar bent om te leren lezen, schrijven en rekenen. Dat spelen is voor peuters en kleuters, jij bent er klaar voor om klaargestoomd te worden voor de maatschappij. Wederom heb je geen idee wat dat betekent, maar als je niet volgt dan hoor je er niet bij. Dus daar zit je dan, woordjes stampen en optelsommen leren.

 

De wijzers van de klok gaan snel

Wanneer je eindelijk groep acht gehaald hebt is het duidelijk, niemand hoeft je meer iets te vertellen. Je bent klaar voor de grote wereld, kom maar op! De hogere school opent een nieuwe wereld. Een nieuw blik aan culturen wordt opengetrokken en je wordt overweldigd met keuzes en mogelijkheden. Sinds de kleuterklas beantwoord je de terugkerende vraag wat je later worden wilt, met brandweer, dokter of mama. Dat leek the way to go, maar er blijkt nog een hele andere wereld te zijn. Echter is het allemaal nog zo onscherp, het enige wat nu belangrijk lijkt is om je klasgenoten slimmer af te zijn. Beter zijn in rekenen, beter zijn in taal of beter zijn in gymen. Je creativiteit doet er niet zoveel meer toe, je wordt zelfs ontmoedigd om te tekenen, te spelen en te creëren. De beste zijn van de klas is waar het om draait.

 

Later als je groot bent is allang begonnen

In je studententijd staat coma-zuipen centraal. Je doorstaat het zonder moeite en weet de eindstreep van je studie te halen. Later als je groot bent is begonnen, je eerste fulltime job is een feit. Hard werken voor dat contract voor onbepaalde tijd zodat je een huis kunt kopen. Hard werken voor die comfortabele auto, voor die toffe gadgets die je leven zoveel gemakkelijker maken. Hard werken om je volgens de laatste modetrends te kleden. Het zijn geen vragen, het is allemaal zo vanzelfsprekend. Reizen naar verre oorden, city trippen in het voor- en najaar en in de zomer staan die toffe festivals op het programma. Je hebt het he-le-maal gemaakt!

 

Is dit het nou?

Zonder het in de gaten te hebben heb je alles gedaan wat er je hele leven al van je verwacht werd. Zo is het toch goed? Je was toch de beste van je klas? Je hebt je collega’s toch overtroffen? Je materialistische verzamelingen zijn toch het bewijs van jouw succes? Je weet heel goed wie je bent: succesvol, onafhankelijk en opgeleid. De wereld ligt aan je voeten. En tegelijkertijd blijft er maar een belletje in je hoofd rinkelen. Een super onbehagelijk gevoel van is dit het nou?

 

Het contact met jezelf kwijt zijn

Ga eens bij jezelf na of de dingen die je doet echt jouw eigen keuzes zijn geweest of meer op basis van een soort van vanzelfsprekendheid gekozen zijn. Is je gevoel in lijn met wat je denkt en doet? Als je geen HELL YES gevoel van je werk, je huis, je weekend activiteiten en je vrienden of vriendinnen krijgt past het dan eigenlijk wel bij je? Maandag staat alweer bijna voor de deur. De start van een nieuwe week. Hoe lang houd je dit nog vol?

 

Avontuurlijke mindfulness reis Bali: een verrassingsreis die je dichterbij jezelf brengt

Zoals gezegd jezelf kwijt zijn is een vreselijk gevoel. Herken jij je in bovenstaande situatie en wilde je altijd al eens (terug) naar Bali? Waarom dan niet deze zomer? Speciaal voor mensen die het gevoel hebben dat ze niet doen wat ze het allerliefste zouden willen doen heb ik een avontuurlijke mindfulness reis op Bali ontworpen. Tijdens deze vier of tien daagse mindfulness reis ga je aan de slag om dat ‘is dit het nou?’ gevoel om te turnen naar een HELL YES-gevoel. Het avontuur en het verrassingselement halen je uit je comfort zone, zodat je eens met andere ogen naar jezelf en je dromen kunt kijken. Wat houdt jou tegen om een verandering in je leven te maken?

 

Lees Nicole’s ervaring van deze mindfulness reis.