Kleine-avonturen-

Het niet epische avontuur: de kracht van kleine avonturen

Zelfontwikkeling

Waar veel mensen zich in vergissen is dat een avontuur groot en episch moet zijn om het een avontuur te mogen noemen. Maar kleine avonturen zijn ook avonturen. Waar je ook bent, er zijn altijd oneindig veel interessante dingen om je heen die je aandacht waard zijn. We vergeten vaak hoe onze eigen omgeving ons nog kan laten verrassen als je er even bij stil gaat staan en het aandacht geeft. Wanneer je jezelf uitdaagt om anders naar de wereld te kijken, dan bekijk je jouw wereld ook met andere ogen. Kleine avonturen zijn dus een waardevolle tool om je horizon in kleine stapjes te verbreden.

Kleine avonturen in je vertrouwde omgeving

In arme landen leven de mensen altijd in het avontuur. De dagen zijn vaak niet te voorspellen en het is altijd maar weer afwachten of er voldoende eten is. Veiligheid is geen garantie en dat maakt dat arme mensen altijd met een soort alertheid leven. Dit is in contrast met de Westerse wereld waar we het avontuur aangaan om ons weer wat mens te voelen. In tegenstelling tot mensen in arme landen leven wij in ‘hokken’ waar alles voorspelbaar is. Niet iedereen voelt de drang om de wereld buiten de lijntjes te verkennen. Het vraagt namelijk best veel van je om stappen op onbekend terrein te zetten. Echter zijn het vaak veel minder grote stappen dan je denkt. Het avontuur zit namelijk vaak in hele kleine dingen. Probeer je eigen omgeving maar eens met andere ogen te bekijken door op ontdekkingstocht te gaan door je buurtje. Kijk tijdens je wandeling goed om je heen. Wandel door straatjes die je anders nooit inslaat. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk en de supermarkt. Kijk heel bewust om je heen en heb oog voor alles wat leeft. Als je goed kijkt dan is alles eigenlijk heel boeiend. Kunstenaars en wetenschappers observeren de wereld ook heel bewust. Zij verzamelen objecten, leggen dingen vast en analyseren. Dit is allemaal veldwerk wat uiteindelijk tot iets creatiefs leidt en/of tot inzichten.

Ga het avontuur met jezelf aan

Kleine avonturen houden ook in om gewoon eens stil te zijn. Gewoon 2 uur stil te zitten, zonder telefoon of andere afleiding. Alleen zijn met je gedachten. Op een bankje in de natuur ergens gaan zitten kan een mooie eerste stap zijn. Doe het ook eens in een drukke winkelstraat of misschien in een lunch cafeetje. Alleen aan een tafeltje gaan zitten, zonder je telefoon erbij te pakken. Blijf dan eens net zo lang zitten totdat je je comfortabel voelt. Het avontuur kan zo ‘eenvoudig’ zijn als dit. Waar veel mensen zich in vergissen is dat het avontuur iets groots en episch moet zijn, terwijl het juist gaat om het resultaat van een avontuur. Wat brengt het avontuur binnen in jou teweeg? Hoe transformeert het je en welke inzichten verkrijg je? Soms is het nodig om een groot avontuur aan te gaan om je wakker te schudden. Vaker dan dat zijn het kleine avonturen die je heel bewust doorleeft die een blijvende verandering bij je teweegbrengen.

Resultaten van avontuur

Goed om te onthouden is dat een avontuur niet kan mislukken. Avontuur gaat net als een experiment heel erg over spelen. Je probeert dingen uit. Met de resultaten beslis je hoe je het een vervolg wilt geven. Je zoekt je grenzen op. Verlegt die wellicht of beslist op basis van ervaring dat iets echt een grens voor je is. Je intuïtie is hierbij je mentor. Het is dan ook belangrijk dat je het contact met jezelf zuiver houdt, zodat je ook daadwerkelijk kunt onderscheiden wanneer je intuïtie je vertelt om iets te doen wat je heel eng vindt of dat het je waarschuwt om weg te blijven. Het reflecteren van je keuzes achteraf geeft nieuwe dimensies aan je leerproces. Wees jezelf er dan ook bewust van dat je kijk op de situatie achteraf anders kan zijn dan ten tijde van het avontuur. Geef jezelf vooral niet op de kop wanneer je achteraf inziet dat je iets beter anders had kunnen doen. Zie het als een leermoment. Als iets waarmee je in toekomstige avonturen je voordeel kunt doen.

Toepassen van wat je geleerd hebt tijdens je avonturen in het dagelijkse leven

Wanneer je jezelf vaak genoeg uitdaagt met kleine avonturen dan merk je dat je steeds gemakkelijker de drempel overgaat. Naarmate je het avontuur vaker aangaat, word je dus vanzelf avontuurlijker. Je ziet meer, bent veel opener, je groeit, beschikt over meer veerkracht en zelfvertrouwen en je merkt dat het gemakkelijk is om verwonderd te raken. Zelfs in een voor jou bekende omgeving. Daarentegen wordt het onbekende steeds minder spannend hoe vaker je het opzoekt. De uitdaging gaat hem dan vooral zitten in het toepassen van de dingen die je tijdens je avonturen leert in je normale wereld. En dat is eigenlijk waar het avontuur voor bedoeld is: om het geleerde mee naar huis te nemen en het daar weten toe te passen.

Previous post
Avontuur is het ingrediënt wat leidt tot lange termijn geluk
Next post
Verslaafd aan zelfontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.