quarter-life-crisis-

Quarterlife crisis of oproep tot avontuur?

Zelfontwikkeling

In een tijd waarin technologie, internet en social media regeren, zijn er eindeloze mogelijkheden en paden voor jongvolwassenen en millennials als het gaat om carrière en levensstijl. De keuze is overweldigend en we willen het allemaal; de wereld is onze oester! Echter, steeds meer studies tonen aan dat postuniversitaire twintigers en dertigers moeite hebben om betekenis te vinden in hun werk en een gebrek aan tevredenheid van het leven ervaren. Velen geven aan gevoelens van angst rond hun toekomst te ervaren en waar ze denken dat ze zouden ‘moeten’ zijn in het leven in tegenstelling tot waar ze daadwerkelijk zijn. Dit wordt ook wel een Quarterlife crisis genoemd; welke soms al bij 18-jarigen de kop op steekt. Een Quarterlife crisis kan net zo hardnekkig zijn als z’n bekende oudere broer de midlife crisis. Omgaan met een quarterlife crisis is zeker niet gemakkelijk, maar het hoeft ook niet het einde van de wereld te betekenen. Wij denken dat je een quarterlife crisis het beste als oproep tot avontuur kunt benaderen.

De aanleiding van een quarterlife crisis

Op het internet kun je een aantal definities van quarterlife crisis vinden. Wat ons betreft omschrijft psycholoog Alex Fowke het beste wat een quarterlife crisis nu precies inhoudt. Hij zegt dat een quarterlife crisis een periode van onzekerheid, twijfel en teleurstelling is omtrent carrière, relaties en financiële situaties voor twintigers en dertigers. Er zijn verschillende redenen waarom zoveel mensen tegenwoordig een quarterlife crisis ervaren.

De rol van social media

Eén van de grootste redenen is de rol van social media. Mensen hebben de neiging om hun leven rooskleuriger te maken op social media dan de werkelijkheid wat resulteert bij veel volgers in een gevoel dat ze niet mee kunnen komen.

Overvloed aan keuze

Een ander aspect wat tot quarterlife crisis leidt is de hoeveelheid keuze die we tegenwoordig hebben. Op het gebied van leestijl en carrière zijn onze opties oneindig wat voor velen overweldigend is. Vooral voor de doelgroep van twintigers en dertigers, die bekend staan als een doelgroep die opzoek is naar zingeving, is dit heel heftig.

Onmiddellijke voldoening najagen

Daarnaast vindt deze doelgroep het ook lastig om naar lange termijn doelen toe te werken wat gevoed wordt door de onmiddellijke voldoening die we tegenwoordig krijgen. Alles is zo’n beetje ‘on demand’ beschikbaar: je kunt online alles kopen en het wordt de volgende dag bij je thuisbezorgd. Als je een film wilt kijken dan kun je die onmiddellijk op Netflix zien. Je hoeft nooit meer te wachten op een vervolgaflevering, complete series kun je bingen.

Bovenop dit alles racen we door het leven en nemen we heel weinig tot geen tijd om te pauzeren en reflecteren. Dit zijn allemaal ingrediënten die kunnen leiden naar een quarterlife crisis.

Het verschil tussen een quarterlife crisis en een midlife crisis

De beroemde midlife crisis kennen we allemaal als de man van middelbare leeftijd die ontslag neemt, een dure sportauto koopt en zijn vrouw inruilt voor een jonger model. Acties die een reactie zijn op het voorspelbare leven wat de doelgroep van een midlife crisis ervaart. Een quarterlife crisis wordt meestal aangewakkerd doordat de doelgroep verward is door alle onvoorspelbaarheid in het leven. Met andere woorden, een midlife crisis ontstaat uit de realisatie dat men zich al twintig jaar op een onbevredigend pad bevinden. Mensen die door een quarterlife crisis gaan hebben in de eerste plaats geen idee welk pad ze moeten bewandelen. Deze onzekerheid ontstaat vaak uit een gebrek aan zelfvertrouwen, bang om het verkeerde te kiezen en overmatige blootstelling aan het perfecte leven van leeftijdsgenoten op social media.

Beantwoord de oproep tot avontuur

De truc met een quarterlife crisis is om deze om te buigen tot iets wat in jouw voordeel gaat werken. Verborgen in alle onzekerheid en verwarring ligt namelijk de kans om jouw doel in het leven te vinden. Een crisis wordt in de Chinese taal omschreven als zowel gevaar als een kans. Hoewel het gemakkelijk is om je op het negatieve te focussen is het juist slim om je op de kans te focussen. Een quarterlife crisis is geen straf, het laat je alleen ervaren dat je iets mist. Het is een wake-up call, een kans om te groeien die je wellicht het beste kunt omschrijven als jouw oproep tot avontuur!

De reis van de held

De oproep tot avontuur is het begin van de reis van de held. De reis van de held is een template ontworpen door de Amerikaanse filosoof en onderzoeker Joseph Campbell. Het template is een algoritme van evenementen die terugkerend zijn voor elk succesvol verhaal in de wereld. Van eeuwenoude mythen en legendes tot moderne succesvolle verhalen, zoals Harry Potter, The Lord of the Ring en the Matrix. De reis van de held volgt het pad van de held door een aantal fasen welke eigenlijk altijd begint bij de oproep tot avontuur. De oproep tot avontuur is de aanleiding van de held om zijn zoektocht te beginnen. Wie de held ook is en waar de reis ook naartoe leidt, er zijn altijd testen, uitdagingen, mentoren en draken. Uiteindelijk zal de held de laatste fase van zijn reis afronden en met nieuwe inzichten naar huis keren als een herboren mens. Wij geloven dat iedereen zijn eigen heldenreis beleeft. Je moet het alleen wel als dusdanig herkennen en held genoeg zijn om je vertrouwde wereldje (tijdelijk) achter je te laten. Wanneer je de oproep accepteert en je overlevert aan het avontuur dan staat je een prachtige transformatie te wachten.

Leren vertrouwen op je intuïtie

Wanneer je beslist dat jouw quarterlife crisis jouw oproep tot avontuur is dan moet je leren om te vertrouwen op je intuïtie. De kans is groot dat je dit in het verleden niet deed of dat je er op z’n minst heel veel moeite mee hebt om op je gevoel te varen. Voor velen is het ook tegenstrijdig met wat ze geleerd hebben. Je volgt immers een pad wat al redelijk is uitgestippeld: hoe je moet leren, hoe je moet werken, hoe je moet leven. Je complete levensstijl is gevormd door je omgeving: je ouders, leraren, leidinggevende en je vrienden. Het heeft echter zijn doel bereikt: het punt van een quarterlife crisis, ofwel je oproep tot avontuur. Nu is het tijd om uit te vinden wat jouw pad is in het leven.

Goed om te onthouden is dat social media niet de plek is waar je antwoorden op jouw oproep tot avontuur gaat vinden. Je gaat pas veranderingen ervaren wanneer je bij jezelf naar binnen kijkt en het leven even in een versnelling lager gaat leiden. Mocht je je afvragen hoe je door deze quarterlife crisis heen werkt: check eens hoeveel tijd je op je telefoon besteed per dag, week of maand. Wedden dat het een substantieel aantal uren per week zijn? Die tijd kun je heel goed inzetten om je aandacht te focussen op jezelf.

Previous post
Spiritual teacher : Bharti Tahil
Next post
Avontuur is het ingrediënt wat leidt tot lange termijn geluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.