San-Pedro-Cactus

Alles over het plantmedicijn San Pedro Cactus

Plant medicijnen

Artikel voor het laatst ge-update: augustus 2023

De San Pedro Cactus heeft als reputatie dat het de mensheid kan helpen toegang te krijgen tot verborgen innerlijke rijkdommen. Steeds meer mensen in de westerse wereld maken gebruik van plantmedicijnen, zoals San Pedro, om hun zelfvertrouwen te vergroten en tot zelfinzichten te komen. Vooral in de wereld van persoonlijk ontwikkeling lijken plantmedicijnen helemaal booming. Het San Pedro medicijn versterkt het contact met de natuur, biedt toegang tot de spirituele wereld, is bewustzijnsverruimend en helend op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Lees meer over geplande ceremonie data >>>

Wat zijn plant medicijnen

Plantmedicijnen worden al sinds jaar en dag door sjamanen in Zuid-Amerika, maar ook in Afrika (Iboga), gebruikt in verschillende stammenculturen. Inheemse planten zijn sterk verweven in het dagelijkse leven van deze stammen. Ze gebruiken planten gedurende het hele levensproces: van conceptie tot dood, voor genezing en voor spirituele doeleinden. Er zijn zelfs bepaalde planten die ze beschouwen als “power plants”. Dat zijn planten met extra speciale werking voor genezing en het openen van spirituele portalen. Deze power plants worden vaak “master teachers” of “teacher plants” genoemd en worden beschouwd als spirituele genezers op dezelfde manier als medische artsen als genezers worden gezien in de westerse wereld. Er zijn een aantal verschillende power plants te vinden in Amerika. De meeste mensen hebben weleens van het plantmedicijn Ayahuasca gehoord. Dit artikel gaat over het minder bekende medicijn de San Pedro Cactus (ook wel Huachuma genoemd).

For every human illness, somewhere in the world there exists a plant which is the cure –Rudolph Steiner

Verschil Ayahuasca en San Pedro Cactus

Ayahuasca en San Pedro zijn beide extreem krachtige hulpmiddelen om een positieve transformatie teweeg te brengen die moeilijk op andere manieren te bereiken is. De meeste mensen hebben inmiddels weleens van Ayahuasca gehoord. Ayahuasca is een reis door je binnenwereld. Vooral in zelfontwikkelingsland is het erg populair. Het medicijn helpt om inzicht in jezelf te krijgen, het helpt verloren zielsdelen terug te vinden en het laat je innerlijke kind weer tot leven komen. Ayahuasca wordt vaak als ‘moeder-energie’ aangeduid en San Pedro Cactus als ‘vader-energie’. San Pedro is namelijk veel meer naar buiten gericht. Het helpt je bij het integreren van ervaringen en de verbinding met de wereld om je heen te versterken. Voor beide plantmedicijnen geldt dat de plant je laat zien op dat moment wat je nodig hebt. In mijn ervaring had ik veel meer grip op m’n omgeving en mezelf tijdens mijn Huachuma reis. Het was relatief gemakkelijk om even uit m’n ‘reis’ te stappen en weer terug naar de aardse wereld te gaan.

Waarom Huachuma

Huachuma is dus een sjamanistisch medicijn dat door sommige mensen beschouwd wordt als één van de grootste plantleraren. Het is afgeleid van de San Pedro-cactus en bestaat voornamelijk uit mescaline – een psychedelische alkaloïde die ook wordt aangetroffen in Peyote (een andere psychedelische cactus uit Noord-Amerika). Een San Pedro ervaring is meestal veel zachter, positiever, liefdevoller en dieper transformerend dan Ayahuasca. Meestal zal een zekere mate van misselijkheid een rol spelen bij San Pedro, maar vaak is het niet intens en is de misselijkheid van korte duur. Het duurt ongeveer anderhalf uur na het innemen van het San Pedro medicijn voordat de reis echt begint. Vanaf het innemen van het medicijn totdat het begint te werken kun je vlinders in je buik voelen die door je hele lichaam fladderen.

Wat je mag verwachten van een San Pedro Ceremonie

De meeste mensen ervaren verschillende fasen tijdens een San Pedro ceremonie. In de eerste fase slaat het medicijn aan en krijg je milde visuele vervormingen gecombineerd met onthullingen. Alles waar je naar kijkt, lijkt zachtmoedig en zinvol. Het feit dat je leeft en je daar heel bewust van bent voelt plotseling als een enorm voorrecht en maakt je super-blij. Er ontstaat een kinderlijk ontzag voor de omringende wereld en je ervaart een meer kosmisch gevoel van ontzag, omdat jij daar als mens onderdeel van bent. Als je eens wilt kijken wat er onder je ego zit, kijk dan tijdens je ervaring goed in een spiegel. Die zal de deuren naar je hart echt wagenwijd opengooien. Na vier of vijf uur verwondering gaat de reis over in een fase van constructief denken en creativiteit. Punten zijn met elkaar verbonden en percepties veranderen in lessen die op diep niveau geleerd worden, zodat ze nooit meer vergeten kunnen worden. Ten slotte komt de ervaring tot rust in een vredige reflectieve fase. De inzichten die je in de loop van de dag hebt opgedaan kunnen dan worden gebruikt om belangrijke beslissingen te nemen over prioriteiten in het leven, waar je je energie op moet richten en hoe je lief moet hebben. Een San Pedro ceremonie duurt vanaf het eerste drankje van het brouwsel tot het einde dat de hele ervaring ongeveer 10-12 uur.

Totale overgave voor complete transformatie

Een San Pedro ceremonie geeft de mogelijkheid om via een zachte weg, diepgaand in verbinding te zijn met jezelf en het goddelijke. Je wordt meestal niet tegen je wil in meegenomen naar bewustzijnstoestanden waar je niet wilt zijn. De plant vraagt om overgave. Je wordt namelijk laag voor laag ontdaan van wie je denkt dat je bent net zolang totdat je bij je echte kern uitkomt. Je zal niet de eerste zijn die zichzelf compleet weet te transformeren na het innemen van het San Pedro medicijn. Je krijgt inzichten die leiden tot een andere kijk op het leven en je eigen wereld. Na je ervaring is het natuurlijk aan jezelf wat je met de geleerde lessen doet en vraagt het om actie om de inzichten te integreren in real life.

Het helende effect van de San Pedro Cactus

In Peru, Bolivia en Ecuador zijn er nog steeds huachumero’s die huachuma-ceremonies leiden om dezelfde redenen als hun voorouders: voor gebed, contact met de natuur, toegang tot de spirituele wereld, bewustzijnsverruiming en genezing op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.

Mensen die hebben deelgenomen aan San Pedro ceremonies geven aan dat ze zich geïnspireerd voelen, een spirituele of uittredingservaring hebben ervaren, meer creativiteit en een hartopening ervaren, trauma’s worden geheeld. Ook allerlei mentale klachten zoals depressie, PTSS, stemmingsstoornissen, angst, chronische pijn en verslavingen kunnen verdwijnen.

Medisch onderzoek naar San Pedro heeft aangetoond dat het hoge bloeddruk kan verlagen, het risico op hartaandoeningen kan verminderen, ontstekingsremmende eigenschappen heeft en hypertensie, angst en zenuwaandoeningen kan behandelen.

De San Pedro-cactus heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen, die de groei van meer dan een dozijn stammen van penicilline-resistente bacteriën, waaronder Staphylococcus, kunnen voorkomen.

Kan iedereen meedoen aan een San Pedro ceremonie?

Een San Pedro ceremonie is zeker niet geschikt voor iedereen. Er zijn verschillende situaties waarin je het medicijn niet moet nemen. Voorafgaande een ceremonie of retreat moet je ook altijd een verklaring ondertekenen en een vragenlijst invullen waarin je verklaart mentaal en fysiek gezond te zijn. In de volgende situaties is San Pedro niet geschikt:

 • Allergie/overgevoeligheid voor Huachuma, mescaline of de Cactaceae familie
 • Alcoholgebruik en/of –verslaving
 • Alle drugs, zoals o.a. heroïne, methadon, crack, meth, cocaine, GHB, ketamine, XTC, speed,
  2-cb, 4-fa, 3-mmc enzovoort
 • Ziekten van hart- en bloedvaten (w.o. hartritmestoornissen) en medicatie
 • Borderline, schizofrenie, psychose of andere psychiatrische achtergrond
 • Lage/hoge bloeddruk
 • Zwangerschap en borstvoeding
 • Lever/darm gerelateerde ziektes, zoals bloedende darm
 • Medicijnen zoals; anti-depressiva, bloeddrukverlagers, anti-histamines en slaapmedicatie,
 • chloorprozamine, fenothiazines, immunomodulantia
 • Suikerziekte en medicatie

Disclaimer plant medicijnen

Huachuma bevat Mescaline. Deze stof staat op lijst 1 van de opiumwet. Er lopen wel allerlei wetenschappelijke onderzoeken naar de helende werking van plantmedicijnen, maar officieel is het nu dus nog bij de wet verboden om deze plantmedicijnen te nuttigen.  Er mogen ook zeker geen medische cliams gelegd worden op de werking ervan.

Het is ook goed om te onthouden dat de exacte aard van de psychedelische ervaring niet woord voor woord vertaald kan worden. Om de ervaring van een plant medicijn uit te leggen is het vaak nodig om in metaforen te praten. Daarnaast is elke ervaring uniek en persoonlijk en mag je persoonlijke ervaringen dus alleen als leidraad zien en zijn het geen garantie voor je eigen ervaringen.

Plant medicijn reizen: locatie en geplande ceremonies

Zelf reis heb ik met de Huachuma plant altijd bij Petra en Gerard van Voluit Leven gereisd. De toewijding en liefde die zij in het organiseren en begeleiden van de ceremonies stoppen is ongekend.

De ceremonies vinden plaats in hun retreat centrum de Tinusboom in Almkerk. Het fijne aan deze locatie is, is dat alles klopt. Van het eten tot de aankleding, van de materialen tot faciliteiten; aan alles is tot in de puntjes gedacht. Dit maakt het gemakkelijker om je over te geven en te zakken in je reis.

In de zomer reizen ze buiten in hun prachtige tipi tent en overvloedige tuin.
Aanrader!!!

Wanneer het kouder wordt vinden de reizen plaats in de ceremonieruime, binnen.

De Huachuma ceremonies van voluit leven worden iedere keer weer anders vorm gegeven. Soms wordt er in een weekend gecombineerd met Blauwe Lotus of een Ayahuasca ceremonie, maar ook een ademcirkel, dans, muziek maken en integratie met een cacao ceremonie behoren tot de mogelijkheden.

Naast gemengde ceremonies (man/vrouw) biedt Petra ook ceremonies voor alleen vrouwen en Gerard leidt mannen weekenden. Daarnaast organiseren ze ook weekenden voor stellen.

Kijk voor een volledig overzicht van ceremonies en data op hun website: Voluit Leven.

Ontdek jouw familiesysteem

Voelt het alsof je telkens in dezelfde valkuilen stapt en wil je dat graag anders?
Heb je het gevoel dat je je volle potentieel (professioneel en/of privé) nog niet benut?
Wil je graag meer vanuit eigen kracht en innerlijke wijsheid belangrijke keuzes maken?

Het doorbreken van patronen kan hardnekkig zijn.

Zelfs als we ons voornemen het een volgende keer echt anders te doen, stappen we met het grootste gemak weer in onze valkuilen.
Alsof we ons zelf saboteren.
De oorzaak van dit destructieve gedrag ligt vaak verborgen in dynamieken in je (familie)systeem.

Ongemerkt bevinden we ons in niet-zichtbare verstrikkingen die gedrag en gedachten beïnvloeden en daarmee ook een vertekend beeld geven van je kansen, mogelijkheden en jouw ervaring van het leven.

Of je nu je gedragspatronen wilt onderzoeken d.m.v. een plant medicijnreis, innerlijk kind werk, schaduwwerk of familieopstellingen, vaak wordt je teruggeworpen op je familiesysteem. Het loont daarom om je familiesysteem goed te leren kennen.

Vanuit mijn ervaring heb ik een gids geschreven met stappen die je kunt zetten om inzicht in je familiesysteem te krijgen. Het zijn geen stappen die je even snel uit je mouw schudt en waarna je vervolgens nooit meer kijkt. De vijf stappen vormen namelijk een solide basis voor je verdere persoonlijke ontwikkeling. Als je je eigen familieonderzoek goed doet, profiteer je daar namelijk de rest van je leven van. Die belofte durf ik te maken. Je kunt de gids hieronder gratis aanvragen, ik stuur het je dan per e-mail toe.

Ik wens je een mooie verdiepende ontmoeting met jezelf toe!

Familieopstellingen Drenthe

familieopstellingen-drenthe

Iedere maand begeleid ik twee reizigers in een familieopstelling op De Hof van Axen in Witteveen (Dr.)

Voel je uitgenodigd om mee te reizen als representant of om zelf een vraag in te brengen.

Persoonlijke Reading

Medicijnwiel-Numerologie

In deze reading krijg je inzicht in je energetische structuur aan de hand van medicijnwiel numerologie. Je ontdekt waar je uit balans bent en hoe je jouw (familie)systeem in kunt zetten om de balans te herstellen. Het medicijnwiel kun je zien als een kompas dat richting geeft aan het leven. Dit gekoppeld aan 5 cijfers, die aan de hand van je geboortedatum berekend worden, geeft jouw energetische structuur weer: je essentie, je doel, je talent, je grootste uitdaging (karma) en je levenspad.

Op Reis naar je Roots

Op-reis-naar-je-roots

Bij aankomst in deze wereld ontvang je geen routebeschrijving voor de reis die voor je ligt. Waar je wel mee wordt geboren is een energetische structuur, een zielenplan. Het komt vaak voor dat we de verbinding met ons zielenplan kwijt zijn geraakt. De oorzaak hiervan ligt bijna altijd in je geschiedenis en je familiesysteem. In dit 3 maanden traject ga je terug naar je roots, met behulp van systemische oefeningen en Jungiaanse Psychologie, om daar antwoorden op belangrijke levensvragen te vinden.

Previous post
Onvermijdelijke transformaties
Next post
Je gezin van herkomst: jouw lot

7 reacties. Plaats een nieuwe

 • Ha Janneke,

  Ik zoek n plek voor n huachuma reis in kleine groep. Biedt jij deze ook aan?

  Mirjam

  Beantwoorden
 • Hoi Janneke,

  Ik zal graag meer informatie van de agenda en prijzen willen weten. Graag wil ik deelnemen aan een dan Pedro ceremonie.

  Ik heb vaker ayahuasca gedaan, nu voel ik heel sterk dan Pedro op mijn pad.

  Zou je mij meer info kunnen geven wanneer en waar de ceremonie plaatsvinden.

  Alvast bedankt
  Groeten Sanaz

  Beantwoorden
 • Hallo Janneke,

  Graag wil ik deelnemen aan een dan Pedro ceremonie en Ayahuasca.

  Zou je mij ook meer info kunnen geven wanneer en waar de ceremonie plaatsvinden.

  Beantwoorden
 • Lieve Janneke, ik geef san pedro ceremonies in een therapeutische ( ben lichaamsgerichte therapeut) setting, gericht op multi culturele groepen. Wellicht fijn om contact te hebben. Liefs, Jale

  Beantwoorden
  • Janneke Dijkhuis
   oktober 21, 2023 11:56 am

   Hoi Jale, dankjewel voor je berichtje. Wat een prachtige combinatie plant medicijnen en lichaamsgericht werk en dan voor zo’n belangrijke doelgroep. Je mag altijd uitreiken als je voelt dat we iets voor elkaar kunnen betekenen. Mailen is daarvoor het handigst: hello@jannekedijkhuis.com. Liefs terug!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.