SEO_uitbesteden

SEO uitbesteden: wat je van een samenwerking met een SEO-expert mag verwachten

Vind je het moeilijk om online zichtbaar te zijn voor de juiste doelgroep? Wil jij de zoekresultaten van Google domineren en op een organische manier bezoekers naar je website trekken? Vandaag de dag kun je niet meer om zoekmachine optimalisatie (SEO) heen. Echter is SEO onwijs omvangrijk en is een duidelijke strategie belangrijk om daadwerkelijk je online zichtbaarheid te verbeteren. SEO uitbesteden is een slimme keuze wanneer je je organische bereik wilt vergroten. In dit artikel leg ik je uit wat je mag verwachten van een samenwerking met een SEO-expert.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands betekent het ‘zoekmachineoptimalisatie’, wat inhoudt dat je je website actief optimaliseert om optimaal met Google en andere zoekmachines te communiceren om vervolgens hoger in de zoekresultaten getoont te worden. In Jip & Janneke taal: je online zichtbaarheid voor jouw doelgroep vergroten.

SEO uitbesteden of zelf je website SEO-proof maken?

Je kunt SEO uitbesteden aan iemand die SEO Consultancy services biedt of zelf je SEO optimalisatie aanpakken. De voor- en nadelen uitgelegd:

SEO zelf doen

Zelf kun je al een heleboel doen om je website te optimaliseren voor de zoekmachines. Er zijn tig aan tips op het world wide web te vinden die vooral jonge ondernemers zonder marketing budget opweg helpen. Een groot voordeel van zelf met je handen in de klei te gaan is dat je veel inzicht krijgt in wat er allemaal bij SEO komt kijken. Ondanks dat je waarschijnlijk niet alles zelf kunt uitvoeren is het dus slim om een globaal idee te hebben van hoe het werkt. Vooral in een later stadium van het ondernemen komt dit goed van pas, wanneer er wel marketing budget is, helpt het je wanneer je basiskennis van SEO hebt. Wat ik vaak hoor van klanten die zelf helemaal geen kennis van SEO hebben is dat er veel wantrouwen is richting SEO-bureaus: ze worden duur betaald, maar wat doen ze nou eigenlijk!? Basis kennis van SEO helpt je de waarde van SEO beter te begrijpen, maar ook wat er eigenlijk allemaal bij komt kijken.

SEO uitbesteden

Wil je SEO uitbesteden, zoek dan goed naar de juiste persoon of agency om dit voor jou te doen. Wat is het resultaat dat je wilt bereiken en wat wil je precies dat een SEO-agency voor je gaat doen. Er zijn namelijk best dingen die je zelf kunt doen: denk aan content creatie. Het kan je veel geld besparen wanneer je zelf content blijft schrijven. De taak van de SEO-expert ligt dan bij het optimaliseren van de kwaliteit van je website en het SEO-proof maken van je content en het, waar nodig, tweaken, zodat je klikbare content publiceert. Daarnaast is het belangrijk dat je SEO-partner zorgt voor goede rapportering die je inzicht geeft in de resultaten van je investering.

Zoekmachine optimalisatie is geen hogere wiskunde, het is omvangrijk

In mijn ervaring is zoekmachine optimalisatie geen hogere wiskunde, het is vooral heel omvangrijk waardoor het overweldigend is voor de meeste mensen. Veel zogenaamde SEO-experts verzanden in content. Echter is content maar één onderdeel van SEO. Een goede SEO-consultent kijkt eerst naar de technische kant van je website: is je platform in staat om goed met de zoekmachines te communiceren? Daarnaast moet er gekeken worden naar de kwaliteit van je website en hoe deze verbeterd kan worden (link building). Pas als dit allemaal in kaart gebracht is kun je los op het relevant maken van je content voor de zoekmachines. Afhankelijk van de gezondheid van je website moet er dus eerst veel achter de schermen gebeuren alvorens je zichtbare resultaten ziet van je SEO-investering.

Een SEO-expert helpt je op een gestructureerde manier naar de top van Google

Het is dus belangrijk dat je je beseft dat er veel veel aspecten komen kijken bij het verbeteren van je online zichtbaarheid. Een belangrijke rol van een goede SEO-consultant is een duidelijke strategie creëren voor het hele project. Er moet op een systemische manier naar resultaat toe gewerkt worden en die resultaten moeten aantoonbaar zijn.

Gedegen zoekwoordenonderzoek is essentieel

In de strategie bepaling van een SEO-consultant is gedegen zoekwoordenonderzoek onwijs belangrijk. Een goed zoekwoordenonderzoek toont aan waar je doelgroep zich bevindt. Wanneer je weet waar je doelgroep op zoekt in de zoekmachines kun je je content heel gericht daarvoor optimaliseren. Een veel gemaakte fout bij zoekwoordenonderzoek is dat men zich blindstaart op zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Echter zit op die zoekwoorden vaak veel concurentie en is de uitdaging groter om daarop te scoren. Om je positie in Google en andere zoekmachines te verbeteren loont het vaak om voor laag hangend fruit te gaan. Relevante zoekwoorden met een laag zoekvolume, maar een waarschijnlijke kans van scoren.

Waar wil je Ranken

Het doel is om zo hoog mogelijk in de zoekmachines te ranken. Maar hoe hoog moet je ranken om daadwerkelijk organisch verkeer naar je website te trekken? Zelf houd ik het volgende aan:

Rank je positie 1 – 3: dan doe je echt mee en mag je continue organische bezoekers verwachten

Rank je positie 4 – 10: dan zit je aan de tafel en krijg je regelmatig organische bezoekers

Rank je positie 11 – 100: dan doe je eigenlijk niet mee, een verloren bezoeker weet je organisch te vinden.

Je mag van een goede SEO-consultant verwachten dat zij je rankings t.a.v. belangrijke zoekwoorden volgen. Hoewel het soms even duurt voordat zoekmachines aanpassingen in je content herkennen, mag je wel verwachten dat er beweging in je rankings te zien zijn op een maandelijkse basis.

Zoekmachine optimalisatie gaat verder dan het domineren van de zoekresultaten

Het doel van SEO is om jouw doelgroep op een organische manier naar je website te trekken. Voordat je doelgroep echter overgaat tot aankoop van jouw producten en diensten moeten ze zich ook uitgenodigd voelen. Om je conversie daadwerkelijk te verhogen is het essentieel dat je je doelgroep op de juiste manier aanpsreekt. Het creëren van klikbare content is dus minstens zo belangrijk als het domineren van de zoekresultaten. Een goede SEO-expert werkt daarom met content creators die hier rekening mee houden. Wil je liever zelf je content schrijven, dan is het belangrijk dat je die content laat optimaliseren door een SEO-expert die het zowel voor SEO optimaliseert als omtovert tot klikbare content.

Lokale SEO: Google My Business

Speelt je lokatie een belangrijke rol in het vermarkten van je producten, dan is het ontzettend belangrijk dat je je lokale SEO op orde hebt. Denk aan vertoningen op Google Maps die vandaag de dag nog boven de organische zoekresultaten getoont worden. Het optimaliseren en vooral ook het onderhouden van je Goolge My Business account is een absolute must. Ook hier zijn allerlei tips & trucks voor die een SEO-expert uit moet voeren om de stroom van organische bezoekers naar je website te vergroten.

Meetbare resultaten zijn een must

Wanneer je aan de slag gaat met SEO zijn er verschillende KPI’s om de voortgang van jouw online zichtbaarheid te meten. Een SEO-expert weet precies welke resultaten er gemeten moeten worden. Je mag van een SEO-expert dan ook zeker verwachten dat hij/zij jou maandelijks een rapport stuurt (of beter nog, dat je toegang hebt tot je eigen SEO dashboard!) met daarin de resultaten en een advies hoe je de komende tijd verder gaat. Waar moet aan gewerkt worden, welke blogartikelen moeten worden geschreven of herschreven en welke pagina’s moeten verder worden geoptimaliseerd of worden toegevoegd. Ook kan hij/zij advies social media advies geven (wat is slim om te delen met je volgers) en moet er in de meeste gevallen flink aan link building gewerkt worden.

SEO is duursport

Wanneer je een commitment aangaat met een SEO-consultant houd er dan rekening mee dat je je commiteert voor langere tijd. SEO vraagt om een lange adem, daarom is een minimale commitment van 6 maanden helemaal niet gek. Er zijn namelijk externe factoren waar je geen invloed op hebt. Denk aan algoritmes waar je mee te maken hebt en (SEO) acties die je concurrentie uitvoeren. Het enige waar jij invloed op uit kunt oefenen is je eigen content en website. En eigenlijk ben je nooit klaar met het toepassen van SEO. Rankings moeten ten alle tijde worden onderhouden, er zijn altijd nieuwe SEO-kansen die je kunt benutten of SEO technieken die toegepast kunnen worden.

Kosten SEO uitbesteden

Wanneer je kiest voor SEO uitbesteden dan dien je in de meeste gevallen rekening te houden met een maandelijks terugkerend bedrag. De maandpakketten zijn vaak inclusief:

    • Een maandelijkse rapportage of SEO dashboard toegang
    • Rank tracking
    • Technische SEO
    • On page SEO
    • Content creatie
    • Link building
    • Local SEO
    • Projectmanagement meetings

Houd rekening met minimaal € 600,- per maand en met een commitment van 6 maanden. Pas na deze 6 maanden ga je werkelijk resultaat zien.

Wat is een goed moment om mijn website voor de zoekmachines te optimaliseren?

Eigenlijk kun je niet vroeg genoeg met SEO beginnen. Het is zonde om een nieuwe website de wereld in te knallen en dat die vervolgens niet gevonden wordt. Zelfs als je geen budget hebt om in je online zichtbaarheid te investeren kun je iets doen. Op het internet is ontzettend veel informatie over SEO te vinden. Met veel dingen kan je zelf al beginnen om te zorgen dat je vanaf nu bewuster met SEO bezig bent. Zodra je wel budget hebt, is het zeker van belang om iemand in te huren die verstand heeft van SEO. Dan kan je jouw SEO uitbesteden, zodat je voor de juiste doelgroep online zichtbaar bent met jouw website.

SEO-consultancy services

Samen met mijn remote team van SEO-experts bied ik SEO-consultancy aan. Wij maken gebruik van de meest actuele SEO-strategieën. Bij elkaar hebben wij jarenlange ervaring op het gebied van SEO en het schrijven van steengoede SEO-content. Daarnaast houden wij onszelf altijd up-to-date door middel van het volgen van workshops, cursussen, het kijken van webinars over SEO en het lezen van boeken over online zichtbaarheid. Lees meer over onze SEO Consultancy diensten of neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.