Transatlantic-crossing

Transatlantische oversteek: zeilen van Tenerife naar de Caribbean

Nadat ik in 2015 de Indische oceaan overgestoken heb was het begin 2017 tijd voor de Transatlantische oversteek. Aan boord van een Lagoon 440 (Catamaran) zeilde ik met een Amerikaans gezin van Tenerife via de Kaapverdische eilanden naar Barbados in de Caribbean. Totaal 3.000 zeemijlen; drie weken alleen maar water.

Voorbereiden op de Transatlantische oversteek

De week voordat we vertrokken stond in het teken van het gereed maken van de boot. bevoorrading, reparaties en schoonmaken ware de dagelijkse bezigheden.

De eerste zeemijlen: Tenerife – Kaapverdische eilanden

Op 10 januari gooiden we de trossen los. We zetten koerst richting open zee met nog zo’n tien andere boten die ook in de Atlantic Odyssey, een initiatief van Cornell Sailing, mee zeilden. De Atlantic Odyssey is een groep boten die op dezelfde dag beginnen aan de oversteek. Weersvoorspellingen worden centraal verspreid vanuit de organisatie. Daarnaast kun je aan allerlei activiteiten deelnemen om je voor te bereiden op de oversteek.

We zouden vanuit Tenerife rechtstreeks naar Barbados zeilen. Echter moesten we de eerste 6 dagen zoveel motoren dat we besloten een korte stop te maken op de Kaapverdische eilanden om de tank bij te vullen. Ondanks dat we nagenoeg geen bries hadden, hebben we genoten van de dagelijkse dolfijnen shows. Soms zwommen de dolfijnen uren met de boot mee!

Transatlantische oversteek: Kaapverdische eilanden naar de Caribbean

Na een stop van 48 uur in Mindelo op de Kaapverdische eilanden zetten we koers naar de Caribbean. Met een constante windsnelheid van 15 tot 20 knopen recht van achteren vlogen we over het water. In 14,5 dagen werden we naar de Caribbean geblazen door de prachtige wit met oranje parasailor. Minder dolfijnen dan de eerste dagen maar nu met spermatogenese walvissen! Helaas vertrokken ze net zo snel als dat ze gekomen waren en heb ik ze niet vast kunnen leggen op camera. Desalniettemin was dit avontuur weer onvergetelijk.

Lees alles over mijn eerste zeilavontuur als opstapper. Zonder zeilervaring stak ik in vijf maanden tijd de Indische Oceaan over.

Tags: