Uit-je-comfortzone-stappen

Het leven begint helemaal niet buiten je comfortzone

Zelfontwikkeling

Uit je comfortzone stappen is iets wat flink aangemoedigd wordt tegenwoordig, want, zeggen ze, aan het einde van je comfortzone begint het échte leven pas. Als iemand die ooit emigreerde naar Indonesië, de Indische Oceaan over zeilde zonder ervaring, als virtueel assistent begon zonder online skills, twee keer 10 dagen lang -10 uur per dag- mediteerde en Ayahuasca dronk bij een sjamaan in Colombia kan ik zeggen: dat is gelul. En in dit artikel leg ik uit waarom het leven niet begint waar je comfortzone eindigt en waarom het zo belangrijk is om tevreden te zijn binnen je comfortzone.

Wat uit je comfortzone stappen is

Grenzen verleggen, en dus uit je comfortzone stappen, betekent dat je dingen doet die je normaal niet doet. Je gaat op verkenning, op ontdekkingstocht. Voor de één is het kiezen van een andere route naar het werk buiten het comfortabele, voor de ander is een nieuwe sport of hobby grensverleggend. Weer een volgende zoekt het in alleen op reis gaan, een carrier switch of bijvoorbeeld social media uit het leven te bannen. Iedereen heeft andere grenzen en wordt op een andere manier uitgedaagd. Laat ik vooropstellen dat het ontzettend verrijkend is om het gebied buiten je comfortzone te verkennen. Je leert er namelijk ontzettend veel. Je ontdekt nieuwe kanten van jezelf, het geeft je zelfvertrouwen en je krijgt vaak veel nieuwe inzichten en perspectieven.

Waarom grenzen verleggen een dingetje is

Als kind is alles één grote ontdekkingstocht. Je bent continue op avontuur, je leert en groeit als een gek. Grenzen worden gemakkelijk verlegd, vooral omdat je niet weet dat er grenzen zijn. Dat moet je namelijk leren. Er komt echter een moment dat je heel goed weet wat grenzen zijn en dat je ook jouw grenzen kent. Ook weet je hoe het leven werkt: school, werk, wonen, vriendschappen en relaties. Je verwondert je minder over dingen, want alles is al verkend. Alleen op vakantie voel je dat er een nieuwe wereld voor je opengaat. Je betreedt dan een wereld waarin alles nieuw is en je weer op ontdekking gaat. Een echt avontuur, net als vroeger. Naarmate je steeds minder vaak het avontuur aangaat, wordt het steeds spannender om het te doen. Het vraagt namelijk van je dat je weer gaan experimenteren, dat je op expeditie gaat en je openstelt voor alles wat op je pad komt.

Stap jouw parallelwereld in

Die plek buiten je comfortzone is waar het avontuur zich afspeelt. Het is een soort van parallelwereld waar je allemaal nieuwe dingen ervaart en waar je dingen doet die je nog nooit gedaan hebt. Het ongegeneerd spelen en experimenteren, wat we doen tijdens onze avonturen, is waar we onwijs van leren en groeien als mens. Dat is ontzettend verrijkend. Uiteindelijk neem je alles wat je leert in je parallelwereld weer mee naar huis. En dat is waar je het grootste gedeelte van je tijd doorbrengt, binnen je comfortzone. Alles wat je buiten je comfortzone geleerd hebt neem je mee terug naar bekend terrein. Wil je die leefstijl aanpassing of het gevoel van vrijheid dat je ervaren hebt vasthouden in je bekende omgeving? Je kunt erop rekenen dat je keihard getest wordt wanneer je veranderingen door wilt voeren. Het verschil maak je weerbaarheid en mentale kracht te vergroten. Weersta je verleidingen en kun je ‘nee’ zeggen tegen de dingen die je op de automatische piloot doet?

Verleidingen zijn vaak slimmer dan jij

Het is een keuze om veranderingen in je leven door te voeren. Op zich is het maken van die keuze vrij eenvoudig. Je zegt gewoon dat je het vanaf nu anders gaat doen. Maar, verleidingen zijn vaak slimmer dan jij. Ga je echt minder drinken, zodat je je fitter voelt om je doelen te behalen? Start je die zoektocht naar die andere baan die wel voldoening geeft? Prioriteer jij je hobbies boven het weg duiken op de bank? Kortom, ga je echt de automatische piloot verwijderen en starten met doelgericht moeilijke dingen doen?

Het leven begint pas echt wanneer je de lessen uit je avonturen toe weet te passen binnen je comfortzone

Laat ik vooropstellen dat uit je comfortzone stappen onwijs waardevol is. Noodzakelijk zelfs als je je mooiste leven wilt leiden. Echter kun je niet buiten je comfortzone leven, want dan wordt het je comfortzone. Het gaat erom dat je de lessen die je leert wanneer je jezelf uitdaagt meeneemt naar je vertrouwde wereld en dat je ze daar weet toe te passen. Dat is hoe je je horizon blijvend verbreed, hoe je daadwerkelijk een blijvende verandering in je leven maakt en hoe je jouw groei bewerkstelligt. De uitdaging zit hem dan ook in het toepassen van wat je buiten je comfortzone geleerd hebt in je gewone wereld. Dat is onwijs moeilijk, omdat je dan naar je patronen en rituelen moet kijken die zo diep in je gesleten zijn. Wanneer je jouw transformatie in je normale wereld kunt bewerkstelligen dan begint het leven pas.

Previous post
De definitie van spiritualiteit: leven vanuit je gevoelswereld
Next post
Angst is maar voor even, spijt heb je voor altijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.