Vipassana-meditatie-techniek

Vipassana retraite: 10 dagen in complete stilte

Vipassana, wat letterlijk betekent ‘de dingen zien voor wat ze werkelijk zijn’, is een oud Indiase meditatie techniek dat meer dan 2500 jaar geleden geïntroduceerd werd als hulpmiddel tegen universele problemen. Het wordt ook wel gezien als ‘de kunst van het leven’. Tijdens een Vipassana retraite mediteer je volgens een unieke zelfobservatie techniek die het mogelijk maakt mentale spanningen op te lossen en daardoor een positiever, evenwichtiger en gelukkiger leven te leiden. Dit is wat je van een 10 daagse Vipassana retraite mag verwachten!

Tien uur per dag mediteren kost je niets

Over de hele wereld vind je Vipassana kloosters, zelfs in Nederland, waar je cursussen van 10 dagen kunt volgen. Er worden wel verkorte Vipassana retraites aangeboden op het internet maar deze worden niet gefaciliteerd door officiële Vipassana leiders in de officiële Vipassana kloosters. Een groot verschil is dan ook dat het niet gratis is. Ja, Vipassana is gratis! Het eten, onderdak en de cursus ansicht zijn allemaal gratis. Zelfs alle Vipassana medewerkers geven hun tijd 100% vrijwillig. Aan het einde van de cursus kun je in een gesloten envelop een vrijwillige bijdrage geven die het voor andere mensen ook mogelijk maakt om een Vipassana retraite te kunnen volgen. Even voor de duidelijkheid, het is geen gratis vakantie. Tijdens de cursus is het niet toegestaan om in welke vorm dan ook te communiceren. Dat houdt in; niet lezen, schrijven, aanraken, praten en geen oogcontact. Maar ook sporten (zelfs geen yoga), muziek luisteren of enig andere vorm van afleidingen zijn niet toegestaan. Je bergt al je elektronica, schrijfwaar en boeken op in een kluisje voordat de retraite begint. Alleen 10 uur per dag in stilte mediteren, ‘that’s it’!

 

VIPASSANA LEEFREGELS

Tijdens je Vipassana retraite onthoud je je van verbale en non verbale communicatie. Ook teken je aan het begin van de retraite een document waarin je verklaard je aan een aantal regels te houden:

  • Geen levende schepsels doden
  • Niet liegen
  • Niet stelen
  • Geen seksuele activiteiten
  • Geen gebruik van verdovende middelen
  • Onthouding van religieuze uitoefeningen zoals; bidden, mantra’s en andere rituelen

 

Vipassana kloosters

Zelf heb ik een 10 daagse Vipassana retraite gevolgd in het Vipassana klooster in Kanchanaburi, Thailand. Een fantastisch mooie locatie middenin de jungle met zowel kleine chalets verspreid in de tuin als kamers in het hoofd gebouw. Elke kamer heeft een eigen badkamer en toilet, tafel en stoel en uiteraard een bed. De kamer situatie kan per klooster verschillen. Zo zijn er ook kloosters waar je op slaapzalen overnacht of een kamer moet delen met één of twee andere mensen. Mannen en vrouwen worden altijd gescheiden. Het enige moment waarop je het andere geslacht ziet is in de meditatiehal, maar ook dan alleen op afstand. Geen mogelijkheid voor afleiding op dat gebied dus.

 

Vegetarische maaltijden

De maaltijden tijdens de retraite zijn eenvoudig maar ontzettend lekker en altijd vegetarisch. Je krijgt twee maaltijden per dag ’s Ochtens om 07:00 en de lunch wordt om 11:00 geserveerd. Voor beginnende deelnemers worden er om 17:00 koekjes en een plakje brood geserveerd bij de thee, mensen die eerder een Vipassana retraite gevolgd hebben moeten het doen met de twee warme maaltijden. Na 12:00 mogen zij niet meer eten. Het is overigens niet de bedoeling dat je je koffer vol propt met eten, je moet het echt doen met het eten wat er geserveerd wordt wat in mijn geval meer dan voldoende was.

 

Dag indeling Vipassana retraite

De stilte begint op de avond voordat de 10 daagse Vipassana retraite daadwerkelijk begint, nadat iedereen geregistreerd is en een kamer toegewezen gekregen heeft. En op de laatste meditatiedag, in de loop van de ochtend, mag er weer gecommuniceerd worden.

04:00  wake up call: de gong luidt
04:30-06:30  meditatie
06:30-08:00  ontbijt
08:00-09:00  verplichte meditatie
09:00-11:00  meditatie
11:00-12:00  lunch
12:00-13:00  vrije tijd
13:00-14:30  meditatie
14:30-15:30  verplichte meditatie
15:30-17:00  meditatie
17:00-18:00  thee
18:00-19:00  verplichte meditatie
19:00-20:15  lezing van Dhr. S.N. Goenka
20:15-21:00  meditatie
21:00-21:30  mogelijkheid om individueel vragen aan je leraar te stellen
21:30 lichten uit

 

Spiritueel leider Dhr. S. N. Goenka

Dhr. S.N. Goenka is van Indiase afkomst maar geboren en getogen in Myanmar. Na 14 jaar training begon Goenka in 1969 Vipassana te onderwijzen en gaande weg heeft hij Vipassana ‘groot’ gemaakt. Hij heeft cursussen gegeven aan tienduizenden mensen in zowel het Oosten als het Westen en vele leraren opleiding verzorgd. De Vipassana leraar tijdens de retraites zijn assistenten van Goenka. Elke avond woon je een lezing van Goenka bij op een groot video scherm. Tijdens de lezingen van Goenka worden de ervaring van die dag besproken en krijg je meer inzicht in wat je die dag precies gedaan hebt maar vooral ook waarom. Dit is dagelijks het enige moment waarop je iemand hoort praten, je luistert in stilte.

If there is no peace in the minds of individuals, how can there be peace in the world? Make peace in your own minds first. - S.N. Goenka

De Vipassana meditatie techniek

Het doel van de Vipassana meditatie techniek is het trainen van je brein om niet op sensaties te reageren en er geen oordeel over te hebben. Dit zal uiteindelijk resulteren in een verlossing van al het negatieve en leiden tot een staat van oneindig geluk. De Vipassana techniek leert je om geen afkeer of begeerte te hebben wat er toe leidt dat niets je meer uit balans kan brengen. Die staat bereik je overigens niet in het volgen van één retraite, je zult daar wel heel wat meer uurtjes in moeten investeren!

De eerste twee dagen

De eerste twee meditatiedagen concentreer je je uitsluitend op je ademhaling zoals deze daadwerkelijk is, dus niet zoals je zou willen zoals deze is. Dit is een groot verschil met veel andere ademhalingsmeditaties zoals pranayama waar je je ademhaling beïnvloed door een aantal oefeningen uit te voeren. De focus op je ademhaling is heel belangrijk want die zorgt ervoor dat je je gedachten kunt focussen en dat ze niet van hot naar her vliegen. Elke keer als je gedachten met je aan de haal gaan breng je dit weer terug door op je ademhaling te concentreren.

Dag drie

Vanaf de derde dag observeer je naast je ademhaling ook alle sensaties die je tussen je neus en lippen voelt. Bij sensaties moet je denken aan; warm, kou, jeuk, pijn, kriebel, prikkel. Je mag er nu nog op reageren door te krabben, wrijven of friemelen.

Dag vier

Vanaf dag vier begint de eigenlijke Vipassana techniek. Je scant je hele lichaam van onder naar boven op sensaties. Dit doe je op een gestructureerde manier die begint bij de tenen van je rechtervoet en gaat langzaam omhoog naar je middel. Je doet hetzelfde met je linker been en vanaf je middel ga je omhoog naar je nek, je armen één voor één en als laatste je hoofd. Je mag alleen de sensaties observeren, je moet proberen er niet op te reageren. Ook moet je proberen om er geen oordeel over te hebben (aangenaam/onaangenaam). Alle meditatieuren op deze dag zijn op ditzelfde ritme gefocusseerd. Telkens als je weer bovenaan je hoofd bent, begin je weer onderaan je rechter tenen en scan je je lichaam weer op alle sensaties tot je bij het puntje van je hoofd bent.

Vanaf dag vijf

Op dag vijf doe je precies hetzelfde als dag vier alleen scan je nu je lichaam van onder naar boven en weer terug van boven naar onder. Op dag zes scan je meerdere delen van je lichaam tegelijk, bijvoorbeeld beide benen tegelijk en beide armen tegelijk. Kon je tot nu toe de verleiding niet weerstaan en reageerde je op sensaties door te krabben, verzitten, wrijven, vanaf dag 7 mag je dit niet meer doen.

Vanaf dag 8

Vanaf dag acht moet je ook buiten de meditatieuren om alle sensaties op je lichaam observeren en op dag negen zet je dit voort en mag je nergens op reageren of over oordelen. Op de tiende dag mediteer je nog in de ochtend en in de loop van de ochtend eindigt de stilte en mogen de studenten praten en hun ervaringen delen.

Avontuurlijke verrassingsreizen

Is een 10 daagse Vipassana retraite niets voor jou? Wat dacht je van een avontuurlijke verrassingsreis op Bali? Ga jij dit jaar naar Bali, misschien zijn deze 4 daagse verrassingsreizen wel iets voor jou!

Tags: