Wat zijn familieopstellingen? Wat kunnen opstellingen voor je betekenen? Hoe werken familieopstellingen? Allemaal vragen die ik sinds de start van de leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamieken krijg. Daarom lijkt het me handig om de meest gestelde vragen op een rij te zetten. In dit blog beantwoord ik deze vragen en vertel ik meer over opstellingenwerk en de magie hiervan.
1. Wat zijn familieopstellingen?
Familieopstellingen is een tool om naar dynamieken binnen je familiesysteem te kijken. In veel culturen en stromingen, zoals bijvoorbeeld het sjamanisme, wordt er naar voorouders gekeken wanneer problemen zich voordoen in de familie. Hoewel de overledenen niet langer aanwezig zijn in het hier en nu, blijft een vorm van energie aanwezig in het familiesysteem. Zo worden patronen door voorouders doorgegeven en zijn emoties en ervaringen verweven met DNA. Dit laatste is trouwens ook wetenschappelijk bewezen: DNA brengt meer voort dan alleen genen.
2. Wat kunnen opstellingen voor je betekenen?
Wanneer je merkt dat je in patronen vervalt en maar moeizaam vooruitkomt in het leven, kunnen familieopstellingen uitkomst bieden. Een familieopstelling is een methode die inzicht biedt in jezelf; in je relaties en je gedrag. Een familieopstelling brengt jouw rol binnen je familiesysteem in kaart en legt je positie bloot. Het laat je zien hoe jouw familiesysteem je beïnvloedt. Het geeft inzicht en helderheid in patronen en problemen.
Tegenstrijdig met wat we op school en van onze ouders leren, los je problemen niet op met je hoofd. Je lost problemen op door te voelen. En dat is precies wat een opstelling met je doet. Het laat je voelen en vervolgens zien. Je lichaam slaat namelijk emoties op, dus als je alleen in je hoofd blijft kom je er niet.
Elk probleem komt met het antwoord.
Het is de kunst om bij het probleem te blijven, zodat het antwoord vanuit daar kan ontvouwen.
3. Hoelang duurt een opstelling?
Dit is afhankelijk van de complexiteit van de vraag van de inbrenger. Meestal duurt een opstelling toch al snel een uur tot anderhalf uur.
4. Moeten alle familieleden aanwezig zijn bij een opstelling?
Het mooie van familieopstellingen is, is dat je dit geheel zonder je familieleden kunt doen. Familieopstellingen vinden plaats in een groep waarbij degene die een vraagstuk heeft, en dus een opstelling doet, representanten uitkiest voor alle betrokkenen in de opstelling. Stel, je stelt je gezin van herkomst. op, dan kies je een representant voor jezelf, voor je vader, je moeder en voor iedere broer of zus die je hebt. De representanten hoeven jou niet te kennen of een link met je te hebben. Iedereen kan volledig blanco opgesteld worden en een familielid vertegenwoordigen.
5. Hoe kunnen representanten jouw familieleden vertegenwoordigen?
De vraagsteller kiest representanten die stukken van het familiesysteem representeren. Meestal kennen de representanten de familieachtergrond dus niet. Zelfs de begeleider weet heel weinig van de situatie van de vraagsteller. Het interessante is dat wanneer we op iemands plek in het systeem gaan staan, we kunnen voelen wat die persoon voelde in die tijd. Door opstellingen wordt dit op een natuurlijke manier tot leven gebracht, soms met enig invloed van de begeleider.
6. Hoe ga je ermee om als iemand binnen je familie overleden is?
Inmiddels overleden personen kunnen opgesteld worden, zodat hun energie in het veld voelbaar en zichtbaar wordt. Het komt heel vaak voor dat er dynamieken in een familiesysteem aanwezig zijn waar jij last van hebt en die hun oorsprong in het verleden vinden. Patronen, emoties, ervaringen en overtuigingen worden namelijk van generatie op generatie doorgegeven. Voor een opstelling is het dus niet relevant of iemand daadwerkelijk leeft of al overgestoken is.
7. Wat kan ik na een opstelling verwachten?
Je haalt het meest uit je opstelling door natijd niet te analyseren wat er gebeurd is. Het is namelijk iets wat voorbij de geest gaat. Een opstelling bespreken met anderen (die er niet bij waren) doet afbreuk aan de ervaring. Het is zelfs aan te raden om er gewoon helemaal nooit over te praten. Niet inhoudelijk althans. Je mag er altijd op vertrouwen dat een opstelling je precies dat geeft wat je nodig hebt op dat moment om vooruit te komen. Het kan soms wel even duren voordat je dat ook ervaart. Vaak komen er emoties los na een opstelling. Het is heel belangrijk dat je die doorvoelt om ze vervolgens los te kunnen laten. Het komt zelfs voor dat mensen zich slechter voelen na een opstelling, maar dit trekt vervolgens altijd weer bij.
De magie van een opstelling zelf ervaren?
Voelt het alsof je telkens in dezelfde valkuilen stapt en wil je graag patronen doorbreken?
Heb je het gevoel dat je je volle potentieel (professioneel en/of privé) nog niet benut?
Wil je graag meer vanuit eigen kracht en innerlijke wijsheid belangrijke keuzes maken?
Gedragsveranderingen zijn hardnekkig.
Zelfs als we ons voornemen het een volgende keer echt anders te doen, stappen we met het grootste gemak weer in onze valkuilen.
Alsof we ons zelf saboteren.
De oorzaak van dit destructieve gedrag ligt vaak verborgen in dynamieken in je (familie)systeem.
Ongemerkt bevinden we ons in niet-zichtbare verstrikkingen die gedrag en gedachten beïnvloeden en daarmee ook een vertekend beeld geven van je kansen, mogelijkheden en jouw ervaring van het leven.
Samen met collega Harry van Zomeren organiseer ik een familieopstellingenavond op vrijdag 14 oktober. Wil jij de magie van een opstelling zelf ervaren door een vraag in te brengen, of ben je nieuwsgierig of een familieopstelling iets voor je kan zijn en wil je eerst een opstelling bijwonen als representant? Dan nodigen wij je van harte uit om deel te nemen aan deze avond.
Wat: De avond wordt ingeleid met een korte uitleg over familieopstellingen, een meditatie gevolgd door twee opstellingen.
Waar: Centrum voor Welzijn & Gezondheid, Haagje 109 in Hoogeveen
Wanneer: vrijdag 14 oktober van 19:00-22:00
Investering: je bijdrage als representant is € 20 en voor het inbrengen van je vraag berekenen we € 60. Prijzen zijn inclusief koffie, thee en versnaperingen
Voor deelname kun je je opgeven bij mij (of Harry). Stuur mij een mailtje