Artikel voor het laatst ge-update: augustus 2023
Wat zijn familieopstellingen? Wat kunnen opstellingen voor je betekenen? Hoe werken familieopstellingen? Allemaal vragen die ik sinds de start van mijn systemische opleiding krijg. Daarom heb ik de meest gestelde vragen op een rij te zetten. In dit blog beantwoord ik deze vragen en vertel ik meer over opstellingenwerk en de magie hiervan.
1. Wat zijn familieopstellingen?
Familieopstellingen is een tool om naar dynamieken binnen je familiesysteem te kijken. In veel culturen en stromingen, zoals bijvoorbeeld het sjamanisme, wordt er naar voorouders gekeken wanneer problemen (symptomen) zich voordoen in iemand leven. Hoewel de overledenen niet langer aanwezig zijn in het hier en nu, blijft een vorm van energie aanwezig in het familiesysteem. Zo worden patronen en gedrag van voorouders doorgegeven en zijn emoties en ervaringen verweven met DNA. Dit laatste is trouwens ook wetenschappelijk bewezen: DNA brengt meer voort dan alleen genen.
Een familieopstelling kan dus inzicht geven in de oorsprong van een symptoom of uitdaging waar je tegenaan loopt in het leven. Denk bij symptomen aan:
- Ervaren van onrust
- Burn-out
- Onzeker voelen
- Angstig zijn
- Buiten proportioneel gevoel van verantwoordelijkheid
- Niet weten wat je wilt
- Gebrek aan (persoonlijk) leiderschap / zelfregie
- Doelen niet halen
- Niet productief zijn of juist over productief zijn
- Onduidelijke lichamelijke klachten
Wanneer de oorsprong van je symptoom zichtbaar wordt, kun je vanuit daar je genezingsproces inzetten.
2. Wat kunnen opstellingen voor je betekenen?
Wanneer je merkt dat je in patronen vervalt en maar moeizaam vooruitkomt in het leven, kunnen familieopstellingen uitkomst bieden. Een familieopstelling is een methode die inzicht biedt in jezelf; in je relaties en je gedrag. Een familieopstelling kan jouw rol binnen je familiesysteem in kaart brengen en legt je positie bloot. Het laat je zien hoe jouw familiesysteem je beïnvloedt. Het geeft inzicht en helderheid in patronen en problemen.
Tegenstrijdig met wat we op school en van onze ouders leren, los je de meeste problemen niet op met je hoofd. Je lost veel problemen vaak veel beter op door te voelen. En dat is precies wat een opstelling met je doet. Het laat je voelen en vervolgens zien. Je lichaam slaat namelijk emoties op, dus als je alleen in je hoofd blijft kom je er niet.
Elk probleem komt met het antwoord.
In een opstelling is het de kunst om bij het probleem te blijven, zodat het antwoord vanuit daar kan ontvouwen.
3. Hoelang duurt een opstelling?
Dit is afhankelijk van de complexiteit van de vraag van de inbrenger. Meestal duurt een opstelling toch al snel een uur.
4. Moeten alle familieleden aanwezig zijn bij een opstelling?
Het mooie van familieopstellingen is, is dat je dit geheel zonder je familieleden kunt doen. Familieopstellingen vinden plaats in een groep waarbij degene die een vraagstuk heeft, en dus een opstelling doet, representanten uitkiest voor alle betrokkenen in de opstelling. Stel, je stelt je gezin van herkomst. op, dan kies je een representant voor jezelf, voor je vader, je moeder en voor iedere broer of zus die je hebt. De representanten hoeven jou niet te kennen of een link met je te hebben. Iedereen kan volledig blanco opgesteld worden en een familielid vertegenwoordigen.
Familieopstellingen vinden dus in groepsverband plaats.
5. Hoe kunnen representanten jouw familieleden vertegenwoordigen?
De vraagsteller kiest representanten die stukken van het familiesysteem representeren. Meestal kennen de representanten de familieachtergrond dus niet. Zelfs de begeleider weet heel weinig van de situatie van de vraagsteller. Het interessante is dat wanneer we op iemands plek in het systeem gaan staan, we kunnen voelen wat die persoon voelde omtrent het vraagstuk wat ingebracht is. Hoe dat precies werkt valt niet echt in woorden te vangen, een familieopstelling is echt iets wat je mag ervaren. En dan nog is het lastig om woorden aan je ervaring te geven. Veel mensen kiezen ervoor om eerst eens een familieopstelling bij te wonen als representant en niet meteen zelf een vraag in te dienen. Op die manier kun je eerst zien en ervaren hoe het werkt en vanuit daar bepalen of je zelf een vraag wilt inbrengen.
6. Hoe ga je ermee om als iemand binnen je familie overleden is?
Inmiddels overleden personen kunnen opgesteld worden, zodat hun energie in het veld voelbaar en zichtbaar wordt. Het komt heel vaak voor dat er dynamieken in een familiesysteem aanwezig zijn waar jij last van hebt en die hun oorsprong in het (verre) verleden vinden. Patronen, emoties, ervaringen en overtuigingen worden namelijk van generatie op generatie doorgegeven. Voor een opstelling is het dus niet relevant of iemand daadwerkelijk leeft of al overgestoken is.
7. Wat kan ik na een opstelling verwachten?
Je haalt het meest uit je opstelling door natijd niet te analyseren wat er gebeurd is. Het is namelijk iets wat voorbij de geest gaat. Een opstelling bespreken met anderen (die er niet bij waren) doet afbreuk aan de ervaring. Het is zelfs aan te raden om er gewoon helemaal nooit over te praten. Niet inhoudelijk althans. Je mag er altijd op vertrouwen dat een opstelling je precies dat geeft wat je nodig hebt om vooruit te komen in het leven. Het kan soms wel even duren voordat je dat ook daadwerkelijk zo ervaart. Vaak komen er emoties los na een opstelling. Het is heel belangrijk dat je die doorvoelt om ze vervolgens los te kunnen laten. Het komt zelfs voor dat mensen zich slechter voelen na een opstelling, maar dit trekt vervolgens altijd weer bij.
De magie van een opstelling zelf ervaren?
Voelt het alsof je telkens in dezelfde valkuilen stapt en wil je graag patronen doorbreken?
Heb je het gevoel dat je je volle potentieel (professioneel en/of privé) nog niet benut?
Wil je graag meer vanuit eigen kracht en innerlijke wijsheid belangrijke keuzes maken?
Gedragsveranderingen zijn hardnekkig.
Zelfs als we ons voornemen het een volgende keer echt anders te doen, stappen we met het grootste gemak weer in onze valkuilen.
Alsof we ons zelf saboteren.
De oorzaak van dit destructieve gedrag ligt vaak verborgen in dynamieken in je (familie)systeem.
Ongemerkt bevinden we ons in niet-zichtbare verstrikkingen die gedrag en gedachten beïnvloeden en daarmee ook een vertekend beeld geven van je kansen, mogelijkheden en jouw ervaring van het leven.
Wil je zelf een familieopstelling ervaren? 1x per maand organiseer ik familieopstellingen in Drenthe. Voel je welkom als vraagsteller of als representant.
Meer over familieopstellingen Drenthe>>>
Alvorens je een vraag inbrengt voor een familieopstelling kan het lonen om je familiegeschiedenis te onderzoeken. Daarom heb ik een e-mailserie gecreëerd waarin je iedere week een (schrijf)opdracht van me ontvangt rondom je (familie)systeem om daarmee tot zelfinzicht te komen. Dit kan je helpen op het moment dat je klaar bent om een vraag in te brengen voor een familieopstelling. Je kunt je hieronder gratis inschrijven voor deze e-mails en uiteraard op ieder gewenst moment uitschrijven.
Ik wens je een mooie verdiepende ontmoeting met jezelf toe!