Wat-zijn-familieopstellingen

Wat zijn familieopstellingen? De meest gestelde vragen over familieopstellingen

Systemisch werk

Artikel voor het laatst ge-update: april 2024

Wat zijn familieopstellingen? Wat kunnen opstellingen voor je betekenen? Hoe werken familieopstellingen? Allemaal vragen die ik met regelmaat krijg. Daarom heb ik de meest gestelde vragen op een rij te zetten. In dit artikel beantwoord ik deze vragen en vertel ik meer over opstellingenwerk en de magie hiervan.

1. Wat zijn familieopstellingen?

Familieopstellingen is een tool om naar dynamieken binnen je familiesysteem te kijken. In veel culturen en stromingen, zoals bijvoorbeeld het sjamanisme, wordt er naar voorouders gekeken wanneer problemen (symptomen) zich voordoen in iemands leven. Hoewel de overledenen niet langer aanwezig zijn in het hier en nu, blijft een vorm van energie aanwezig in het familiesysteem. Zo worden patronen en gedrag van voorouders doorgegeven en zijn emoties en ervaringen verweven met DNA. Dit laatste is trouwens ook wetenschappelijk bewezen: DNA brengt meer voort dan alleen genen.

Een familieopstelling kan dus inzicht geven in de oorsprong van een symptoom of uitdaging waar je tegenaan loopt in het leven. Denk bij symptomen aan:

  • Ervaren van onrust
  • Burn-out
  • Onzeker voelen
  • Angstig zijn
  • Buiten proportioneel gevoel van verantwoordelijkheid
  • Niet weten wat je wilt
  • Gebrek aan (persoonlijk) leiderschap / zelfregie
  • Doelen niet halen
  • Niet productief zijn of juist over productief zijn
  • Onduidelijke lichamelijke klachten

Wanneer de oorsprong van je symptoom zichtbaar wordt, kun je vanuit daar je genezingsproces inzetten.

2. Wat kunnen opstellingen voor je betekenen?

Wanneer je merkt dat je in patronen vervalt en maar moeizaam vooruitkomt in het leven, kunnen familieopstellingen uitkomst bieden. Een familieopstelling is een methode die inzicht biedt in jezelf; in je relaties en je gedrag. Een familieopstelling kan jouw rol binnen je familiesysteem in kaart brengen en legt je positie bloot. Het laat je zien hoe jouw familiesysteem je beïnvloedt. Het geeft inzicht en helderheid in patronen en problemen.

Tegenstrijdig met wat we op school en van onze ouders leren, los je de meeste problemen niet op met je hoofd. Je lost veel problemen vaak veel beter op door te voelen. En dat is precies wat een opstelling met je doet. Het laat je voelen en vervolgens zien. Je lichaam slaat namelijk emoties op, dus als je alleen in je hoofd blijft kom je er niet.

Elk probleem komt met het antwoord.
In een opstelling is het de kunst om bij het probleem te blijven, zodat het antwoord vanuit daar kan ontvouwen.

3. Hoelang duurt een opstelling?

Dit is afhankelijk van de complexiteit van de vraag van de inbrenger, maar ook van de begeleider. Iedere begeleider heeft weer zijn eigen stijl. Bij mij duurt een opstelling toch al snel een uur.

4. Moeten alle familieleden aanwezig zijn bij een opstelling?

Het mooie van familieopstellingen is, is dat je dit geheel zonder je familieleden kunt doen. Familieopstellingen vinden plaats in een groep waarbij degene die een vraagstuk heeft, en dus een opstelling doet, representanten uitkiest voor alle betrokkenen in de opstelling. Stel, je stelt je gezin van herkomst. op, dan kies je een representant voor jezelf, voor je vader, je moeder en voor iedere broer of zus die je hebt. De representanten hoeven jou niet te kennen of een link met je te hebben. Iedereen kan volledig blanco opgesteld worden en een familielid vertegenwoordigen.

Familieopstellingen vinden dus in groepsverband plaats. En er zijn ook mogelijkheden voor opstellingen in meditatie, met vloerankers of tafelopstellingen. Deze methoden worden vaak in 1:1 sessies toegepast.

5. Hoe kunnen representanten jouw familieleden vertegenwoordigen?

De vraagsteller kiest representanten die stukken van het familiesysteem representeren. Meestal kennen de representanten de familieachtergrond dus niet. Zelfs de begeleider weet heel weinig van de situatie van de vraagsteller. Het interessante is dat wanneer we op iemands plek in het systeem gaan staan, we kunnen voelen wat die persoon voelde omtrent het vraagstuk wat ingebracht is. Hoe dat precies werkt valt niet echt in woorden te vangen, een familieopstelling is echt iets wat je mag ervaren. En dan nog is het lastig om woorden aan je ervaring te geven. Veel mensen kiezen ervoor om eerst eens een familieopstelling bij te wonen als representant en niet meteen zelf een vraag in te dienen. Op die manier kun je eerst zien en ervaren hoe het werkt en vanuit daar bepalen of je zelf een vraag wilt inbrengen.

6. Hoe ga je ermee om als iemand binnen je familie overleden is?

Inmiddels overleden personen kunnen opgesteld worden, zodat hun energie in het veld voelbaar en zichtbaar wordt. Het komt heel vaak voor dat er dynamieken in een familiesysteem aanwezig zijn waar jij last van hebt en die hun oorsprong in het (verre) verleden vinden. Patronen, emoties, ervaringen en overtuigingen worden namelijk van generatie op generatie doorgegeven. Voor een opstelling is het dus niet relevant of iemand daadwerkelijk leeft of al overgestoken is.

7. Wat kan ik na een opstelling verwachten?

Je haalt het meest uit je opstelling door natijd niet te analyseren wat er gebeurd is. Het is namelijk iets wat voorbij de geest gaat. Een opstelling bespreken met anderen (die er niet bij waren) doet afbreuk aan de ervaring. Het is zelfs aan te raden om er gewoon helemaal nooit over te praten. Niet inhoudelijk althans. Je mag er altijd op vertrouwen dat een opstelling je precies dat geeft wat je nodig hebt om vooruit te komen in het leven. Het kan soms wel even duren voordat je dat ook daadwerkelijk zo ervaart. Vaak komen er emoties los na een opstelling. Het is heel belangrijk dat je die doorvoelt om ze vervolgens los te kunnen laten. Het komt zelfs voor dat mensen zich slechter voelen na een opstelling, maar dit trekt vervolgens altijd weer bij.

De magie van een opstelling zelf ervaren?

Voelt het alsof je telkens in dezelfde valkuilen stapt en wil je graag patronen doorbreken?
Heb je het gevoel dat je je volle potentieel (professioneel en/of privé) nog niet benut?
Wil je graag meer vanuit eigen kracht en innerlijke wijsheid belangrijke keuzes maken?

Gedragsveranderingen zijn hardnekkig.

Zelfs als we ons voornemen het een volgende keer echt anders te doen, stappen we met het grootste gemak weer in onze valkuilen.
Alsof we ons zelf saboteren.
De oorzaak van dit destructieve gedrag ligt vaak verborgen in dynamieken in je (familie)systeem.

Ongemerkt bevinden we ons in niet-zichtbare verstrikkingen die gedrag en gedachten beïnvloeden en daarmee ook een vertekend beeld geven van je kansen, mogelijkheden en jouw ervaring van het leven.

Wil je zelf een familieopstelling ervaren? 1x per maand organiseer ik familieopstellingen in Drenthe. Voel je welkom als vraagsteller of als representant.

Meer over familieopstellingen Drenthe>>>

Alvorens je een vraag inbrengt voor een familieopstelling kan het lonen om je familiegeschiedenis te onderzoeken. Vanuit mijn ervaring heb ik een gids geschreven met stappen die je kunt zetten om inzicht in je familiesysteem te krijgen. Het zijn geen stappen die je even snel uit je mouw schudt en waarna je vervolgens nooit meer kijkt. De vijf stappen vormen namelijk een solide basis voor je verdere persoonlijke ontwikkeling. Als je je eigen familieonderzoek goed doet, profiteer je daar namelijk de rest van je leven van. Die belofte durf ik te maken. Je kunt de gids hieronder gratis aanvragen, ik stuur het je dan per e-mail toe.

Ik wens je een mooie verdiepende ontmoeting met jezelf toe!

Familieopstellingen Drenthe

familieopstellingen-drenthe

Iedere maand begeleid ik twee reizigers in een familieopstelling op De Hof van Axen in Witteveen (Dr.)

Voel je uitgenodigd om mee te reizen als representant of om zelf een vraag in te brengen.

Persoonlijke Reading

Medicijnwiel-Numerologie

In deze reading krijg je inzicht in je energetische structuur aan de hand van medicijnwiel numerologie. Je ontdekt waar je uit balans bent en hoe je jouw (familie)systeem in kunt zetten om de balans te herstellen. Het medicijnwiel kun je zien als een kompas dat richting geeft aan het leven. Dit gekoppeld aan 5 cijfers, die aan de hand van je geboortedatum berekend worden, geeft jouw energetische structuur weer: je essentie, je doel, je talent, je grootste uitdaging (karma) en je levenspad.

Op Reis naar je Roots

Op-reis-naar-je-roots

Bij aankomst in deze wereld ontvang je geen routebeschrijving voor de reis die voor je ligt. Waar je wel mee wordt geboren is een energetische structuur, een zielenplan. Het komt vaak voor dat we de verbinding met ons zielenplan kwijt zijn geraakt. De oorzaak hiervan ligt bijna altijd in je geschiedenis en je familiesysteem. In dit 3 maanden traject ga je terug naar je roots, met behulp van systemische oefeningen en Jungiaanse Psychologie, om daar antwoorden op belangrijke levensvragen te vinden.

Previous post
Je gezin van herkomst: jouw lot
Next post
De meest gestelde vragen over een Ayahuasca ceremonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.