Zelfontwikkeling

Verslaafd aan zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling

Artikel voor het laatst ge-update: oktober 2023

Het aantal manieren van zelfontwikkeling neemt rap toe. Life coaches, ademcirkels, systemisch werk, therapie zus, therapie zo. Er zijn tal van mogelijkheden om jezelf beter te leren kennen.

Zelf ervaar ik persoonlijke ontwikkelen als een reis waarin ik mezelf iedere keer op een nieuwe laag mag ontmoeten. Iedere keer ontdek ik weer iets nieuws over mezelf, over het leven en hoe ik me daartoe verhoud. Vaak volgt het gevoel geconfronteerd te zijn met mezelf zich op door een ontzettend rijk en vrij gevoel.

Tegelijkertijd is het een grote valkuil om te denken dat je continue heel actief met zelfontwikkeling bezig moet zijn om je zo vrij en rijk te voelen. Je bent niet de eerste die zou verzanden in een zoektocht naar zichzelf.

Hoe zorg je er nu voor dat je niet dolend blijft in die zoektocht?

Zelfontwikkeling: jezelf elke keer opnieuw ontmoeten

Zelfontwikkeling betekent eigenlijk niets anders dan jezelf beter leren kennen; je sterke en zwakke punten, je kernwaarden, je competenties, je talent. Het is een voortdurende zoektocht naar wie je bent en waar je AAN van gaat. Omgekeerd leer je ook wat niet bij je past.

Je bent een levend lerend wezen. Dat wat nu bij je past, hoeft morgen niet meer bij je te passen. Tegelijkertijd blijft je talent je talent en zal zich dat alleen maar verder uitkristalliseren. Jezelf blijven ont-wikkelen is jezelf ontdoen van lagen die je gedurende je leven, vaak ongemerkt, hebt aangenomen.

Een mooie metafoor vind ik die van een klos garen; je leven is een klos garen dat in de knoop zit. Met zelf-ontwikkeling ontrafel je iedere keer een knoopje en kun je vanaf daar weer een stukje vooruit. Telkens beland je bij een nieuw knoopje, een nieuwe thema of een nieuwe laag in een reeds bekend thema, in jouw klos garen.

Denk bij thema’s voor zelfontwikkeling aan liefde, relaties, werk, financiën, voeding, beweging, gezondheid en je woonsituatie. Door het knoopje binnen je thema te onderzoeken creëer je jouw visie op dit thema en hoe je je daartoe verhoudt.

Waar het om gaat in het leven

Vanaf het moment dat we in deze wereld komen ligt een groot deel van ons pad al vast: je moet naar school, je leert wat ‘goed’ en ‘fout’ is, er wordt verwacht dat je een glansrijke carrière hebt, een partner, kinderen, een fijn huis vol met mooie spullen en als je daarnaast op social media mooie vakantiefoto’s kunt overleggen behoor je tot de groep mensen die ‘goed gelukt’ is.

De focus ligt heel erg op ‘worden’ en er is heel weinig ruimte om te ‘zijn. Iedere keer wanneer je een mijlpaal bereikt hebt is er geen tijd om er echt van te genieten, want verwacht wordt dat je in het rad door blijft rennen naar de volgende prestatie.

Toch hoor je van mensen die op hun sterfbed liggen niet dat ze in de laatste fase van hun leven bezig zijn met materialistische zaken. En ook wordt er niet gesproken over likes en reacties die ze op social media hebben gekregen. Wel wordt er gesproken over de dingen de ze graag hadden willen doen, maar die ze niet gedaan hebben, omdat het niet binnen de verwachting lag die anderen van ze hadden. Of dat het niet paste binnen het leven wat ze geleefd hebben -vaak omdat het leven zo snel ging en ze zich eigenlijk maar mee hebben laten voeren op de ingezette koers.

Als je wilt groeien moet je spelen

Alles wat je meemaakt gaat door jouw persoonlijke filter. Jouw persoonlijke filters zijn weer ingesteld op de systemen waarin je bent opgegroeid en de dingen die je leert en meemaakt. Het zijn de facetten op basis waarvan jij jouw realiteit creëert.

Het interessante is dus dat je met zelfontwikkeling jouw filters bijstelt en tegelijkertijd dus jouw realiteit beïnvloed. Wanneer je begint aan jouw innerlijke reis dan merk je dat het aantal tools en methoden oneindig zijn. Denk aan reiki, human design, (vipassana)meditatie, nieuwe dingen leren (wat dan ook!), Ayahuasca, life coaching, systemisch werk. Dit zijn maar een aantal voorbeelden van alle mogelijkheden.

Het zijn allemaal tools die je helpen om die connectie met jezelf te maken en te versterken. Afhankelijk van waar jij staat kan het fijn zijn om het een te doen of het andere. Trap niet in de valkuil dat je alles moet doen en ervaren. Het allerbelangrijkste is dat je gaat voelen waar jij behoefte aan hebt. En soms kom je bij dat gevoel door iets te doen om er vervolgens achter te komen dat het niet voor je werkt. Een andere keer weet je instinctief dat iets wel of niet voor je is.

Mocht je helemaal niet bij je gevoel kunnen komen dan is mijn advies om een vorm van coaching te kiezen. Systemisch coaching zou mijn advies zijn: leer je systeem kennen.

Systemisch werk als basis voor zelf-ontwikkeling

Persoonlijk droom ik van een wereld waarin ieder mens in het tweede deel van zijn/haar tienerjaren systemisch werk doet.

Dit is namelijk het moment dat je zelf verantwoordelijk wordt voor je opvoeding. Daarmee bedoel ik dat het jouw taak is om datgene te doen wat je niet wilt doen: je kamer opruimen, geld verdienen, een beetje fatsoenlijk koken.

Je kunt niet meer naar je ouders wijzen voor alles wat misgaat in je leven.

Dus wat overblijft ben je zelf.

Maar wie ben jij eigenlijk?

Je bent in ieder geval niet je opvoeding en scholing. Die hebben ervoor gezorgd dat je kunt functioneren in de huidige maatschappij: ze hebben je gevormd, bescherming geboden en het heeft voor je gezorgd. Voor de meeste mensen heeft het echter heel weinig bijgedragen tot echte zelfkennis.

Om tot echte zelfkennis te komen is zelf-ontwikkeling belangrijk: jezelf bewust maken van patronen en overtuigingen die je (onbewust) opgedaan hebt in de systemen waarin je groot geworden bent. En vervolgens bij jezelf gaan voelen of deze je nu nog steeds dienen en voeden. Of dat het misschien tijd is om nieuwe patronen en overtuigingen tot je te nemen.

Je systemen bepalen je vertrekpunt van waaruit je het leven in stapt. Maar voordat je daadwerkelijk het leven in stapt en grote keuzes maakt is het belangrijk om eerst terug te keren naar de kern: wie ben ik?

Dat betekent dus dat je die systemen eerst mag leren kennen en door de lagen heen mag werken die ze bij je aangebracht hebben. Voor velen van ons geldt dat je op die reis je ware zelf ontmoet. Je ontdekt op die reis wat je krachtplek in dit leven is.

Lees meer over systemisch werk >>>

Een grote valkuil op het gebied van zelfontplooiing

Zelf heb ik heel veel gespeeld en geproefd aan dingen die me in mijn reis van zelfontwikkeling dichterbij de kern bracht.

Zo heb ik een life coach gehad, een systemisch coach, ben ik nieuwe dingen gaan leren (gitaar spelen, surfen, zeilen, gewichtheffen), meerdere keren een 10-daagse Vipassana meditatie gedaan, Ayahuasca gedronken en ben ik bij verschillende spirituele healers, handlezers en tarotlezers geweest.

Allemaal even interessant en overal heb ik wel iets over mezelf geleerd.

Mijn perspectieven zijn uitgedaagd, er zijn knoopjes in mijn klosgaren ontrafeld en mijn filters zijn bijgesteld. Elke openbaring deed mijn vlammetje nog meer oplaaien. Elk inzicht in mezelf maakte dat ik me realiseerde dat er nog zoveel meer valt te ontdekken over mezelf en de wereld.

Ook ontdekte ik de valkuil van zelfontwikkeling. De keerzijde van de wildgroei aan coaches en mogelijkheden om jezelf te ontdekken is dat iedereen je aandacht wil. Er is heel wat te doen om jouw aandacht vast te houden en er wordt steevast ingespeeld op je emoties. En als je niet zo sterk in je schoenen staat kan dit ervoor zorgen dat je iedere keer geloofd dat je ‘er nog niet bent’ en dat je toch echt deze ervaring of die vorm van coaching nodig hebt.

Integratie wordt daardoor vaak overgeslagen: verkregen inzichten toepassen om daadwerkelijk een verandering in je leven te realiseren.

Ga op avontuur en ontgroei jezelf

Het is goed om je te realiseren dat er altijd een volgende laag is die je bij jezelf kunt afpellen. Ook is er op ieder thema in je leven een verdieping mogelijk.

Tegelijkertijd ontwikkel je jezelf pas echt als je ook daadwerkelijk iets met je inzichten en ervaringen gaat doen. Wanneer je deze integreert in je leven, zodat je er ook echt profijt van hebt. Dat betekent dat je de actieve zoektocht naar jezelf om mag zetten naar het aangaan van het avontuur met jezelf. Weest niet bang om dingen uit te testen. Zie het als een experiment. Een experiment kan niet slagen of falen. Het geeft je een resultaat en met dat resultaat beslis je hoe je jou weg vervolgt.

Omdat ik zelf overtuigd bent van het kennen van je systeem heb ik een gratis e-mail serie ontwikkeld waarin je iedere week een oefening ontvangt in je mailbox. Denk aan het onderzoeken van je familiesysteem en oefeningen die je helpen om verborgen stukken van je persoonlijkheid te ontdekken. Je kunt je hieronder aanmelden -en uiteraard op ieder gewenst moment weer uitschrijven.

Ik wens je een mooie verdiepende ontmoeting met jezelf toe!

Familieopstellingen Drenthe

familieopstellingen-drenthe

Iedere maand begeleid ik twee reizigers in een familieopstelling op De Hof van Axen in Witteveen (Dr.)

Voel je uitgenodigd om mee te reizen als representant of om zelf een vraag in te brengen.

Op Reis naar je Roots

Op-reis-naar-je-roots

Bij aankomst in deze wereld ontvang je geen routebeschrijving voor de reis die voor je ligt. Waar je wel mee geboren wordt is een kompas: je intuïtie. Het komt vaak voor dat het kompas beschadigd raakt door gebeurtenissen in het verleden. In dit 3 maanden traject ga je terug naar je roots om je innerlijke kompas scherper te stellen.

De reis naar binnen

De-reis-naar-binnen

De reis naar binnen brengt je tot rust om je vervolgens tot leven te brengen. Zelf ervaar ik deze reis als een heilig proces. Een ontdekkingstocht van betekenis, met diepgang en plezier. In dit 6 maanden traject reis ik een stukje met jou mee en help ik je ontdekken en integreren van wat in jou gezien en geleefd wil worden.

Previous post
Het niet epische avontuur: de kracht van kleine avonturen
Next post
De definitie van spiritualiteit: leven vanuit je gevoelswereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.