zelfregie

Zelfregie: ontwikkel persoonlijk leiderschap en neem regie over je leven

Zelfontwikkeling

Zelfregie is het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap wat jou vervolgens in staat stelt om op de bestuurdersstoel van je eigen leven plaats te nemen. Dat is de weg naar echte vrijheid en autonomie. Dat wil niet zeggen dat het leven maakbaar is. Het wil wel zeggen dat je leiding kunt nemen over je gedrag; je patronen en je (onbewuste) beperkende overtuigingen. En dat maakt al het verschil voor de koers die je vaart met je leven.

Zegt zij die uit ervaring spreekt….
En ‘zij’ is hardleers en heeft daardoor de nodige ervaring op mogen doen…

Die ervaringen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat de zoektocht naar een tevreden leven bepaald is. Het heeft me in staat gesteld om ‘gewoon’ tevreden te zijn, te durven vertrouwen en steeds vaker in de moeiteloze stroom van het leven te stappen.

Vrijheid is…

Vrijheid is zo’n woord waar iedereen een eigen betekenis aan geeft.
Doen en laten wat je wilt, wanneer je wil.
Vrijheid om je mening te uitten.
De vrijheid van een single leven.
Vrijheid binnen grenzen en de vrijheid hebben om over grenzen te reizen.
Maar wat doen we nu eigenlijk echt met al deze vrijheid?
De dag weg-zappen op TV of Netflix.
Overal en iedereen laten weten hoe jij erover denkt.
Met iedereen het bed in duiken die je aandacht geeft.
De wereld overvliegen alsof er geen morgen bestaat.
Deze vorm van ‘vrijheid’ is grenzeloos. Er zijn namelijk oneindig veel series om te bingen, uitgesproken meningen om te uiten en/of te bekritiseren, mannen en vrouwen om het bed mee in te duiken, bijzondere bestemmingen om te bezoeken.

De vraag is of dit type vrijheid je vervult. En een vraag op de diepere laag is of je echt autonoom bent in het leven van een een grenzenloos bestaan.

De prijs van dit soort vrijheid

Tegenwoordig hebben we zoveel vrijheid, maar echt tevreden zijn we niet. Fear of missing out en keuzestress maken velen onzeker en de verwijdering van het Zelf wordt daarmee steeds groter. Het lijkt een streven om die oneindige vrijheid te benutten en daarbij wordt voorbijgegaan aan het hetgeen echt vervulling geeft: tevreden door het leven gaan en kunnen genieten van de kleine dingen. Aanwezig zijn in het hier & nu.

Echt genieten lijkt niet samen te gaan in deze wereld waar we over het algemeen op een hoog tempo doorheen razen. Iedere keuze heeft een consequentie en dat lijken we vaak te vergeten. Of we komen er pas heel laat achter en betalen de prijs voor dit soort ‘vrijheid’ met innerlijke rust.

Mijn eigen ontevredenheid over het leven

En ik ken het zelf maar al te goed. Ik woonde op het paradijselijke Bali en leefde een luxe expat leven met alles erop en eraan. Ik maakte de mooiste reizen, deed de meest toffe dingen en kon ieder vrij moment kiezen uit een scala van dingen om te doen tegen onwijs lage prijzen: surfen, duiken, shoppen, 3x per dag 7 dagen per week uiteten, beach bummen, hiken. De lijst met toffe dingen om te doen was oneindig, net als de onvrede die ik ervaarde. Ik stelde mezelf de vraag wat ervoor nodig was om gelukkig te zijn. Ik verlangde ernaar om gewoon tevreden te zijn met m’n pool villa en de vele mooie reizen die ik maakte. Om het antwoord op mijn vraag te vinden startte ik een zoektocht. Dit was ook de start van een reizend leven die me over de Indische en Atlantische Oceaan bracht, bij een sjamaan in Colombia, Vipassana in Thailand naar het leven als digitale nomade. Over al deze avonturen, mijn zoektocht en innerlijke onrust, schreef ik een boek:  Stel dat je hoofd je hart volgt. Uiteindelijk kwam ik terug in Nederland. Het was april 2020 en de wereld zat op slot. Ik had de illusie dat ik al zoveel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan had, dat ik ‘er was’. De situatie in de wereld liet me echter zien hoezeer ik een speelbal van het leven was en dat ik nog ‘er nog lang niet was’.

Maar wanneer ben je er dan?

Balans tussen daderschap en slachtofferschap

Wanneer je voor zelfregie kiest dan kies je voor een zeer bevredigend pad én voor een pad waarop je altijd in beweging blijft. Persoonlijk leiderschap vraagt het van je om keer op keer de touwtjes in handen te nemen en niet te verzanden in ‘ja maar….’

Je bent ‘er’ nooit én tegelijkertijd ben je precies waar je wezen moet en gaat het erom of je dat accepteert.

Het vraagt om gezond daderschap, a.k.a. gezonde mannelijke energie, zoals: leiding nemen, daadkracht, focus en afgrenzen. Dit wordt ook wel yang energie genoemd.
Én het vraagt om gezond slachtofferschap, a.k.a. gezonde vrouwelijke energie, zoals; durven vertrouwen, kunnen wachten, overgave, kwetsbaarheid en mildheid (naar jezelf). Dit wordt ook wel yin energie genoemd.

Bij dit soort mannelijk en vrouwelijk is het geslacht niet relevant. Mannen en vrouwen hebben beide gebalanceerde yin en yang energie nodig om vanuit hun kern te kunnen leven.
Je wilt dus een lemniscaat lopen tussen deze twee polen en bij voorkeur een zo klein mogelijk lemniscaat binnen de grenzen van het gezonde.
Er is dus een grens van gezond daderschap naar ongezond daderschap en van gezond slachtofferschap naar ongezond slachtofferschap.
Ongezond daderschap is grenzeloos, houdt geen rekening met (de gevolgen voor) anderen, heeft een gesloten gevoelswereld, heeft alleen oog voor resultaat en staat vooral heel erg ‘aan’.
Ongezond slachtofferschap verzand in passiviteit, ontwikkeld zichzelf niet, is snel aangedaan en heeft geen onderscheidend vermogen en ervaart een afwijzing als iets persoonlijks.

Echte vrijheid ligt in het nemen van zelfregie

Een goede balans tussen gezond daderschap en slachtofferschap stelt je in staat om zelfregie te pakken over je leven. Je leeft vanuit vertrouwen en zachtheid en onderneemt geïnspireerde acties die jou vooruithelpen op je unieke levenspad. Je laat je niet afleiden door alle ruis om je heen: de picture perfect Instagram levens van anderen, de nieuwste trends en ontwikkelingen waarvan marketingkanonnen je vertellen dat je het moet hebben/doen/ervaren.
Maar ook vraagt die balans het van je om te onderzoeken of je op de onderlaag wellicht je keuzes maakt vanuit loyaliteit aan je familiesysteem. Het vraagt om onderzoek naar jouw autonomie.
Zelf leerde ik dat veel van de keuzes die ik gemaakt heb, waarvan ik dacht dat ze echt helemaal autonoom waren, uit onbewuste loyaliteit aan mijn systeem voortkwamen.

Het is een proces om jezelf daar bewust van te maken en je daar vervolgens van te ontdoen.

En dat is dan weer de weg naar volledig zelfregie nemen over je leven. Een leven waarin je trouw bent aan jezelf en wanneer je ‘het’ even niet weet, weet wat je moet doen of wie jou kan helpen om weer bij jezelf uit te komen. Zelfregie maakt dat je vanuit vertraging en verstilling je leven katapulteer naar de plek waar je wezen moet; jouw kern. Dat is de plek waar je innerlijke rust vindt en van waaruit je keuzes maakt die voedend voor je zijn.

Het avontuur aangaan met jezelf

Wanneer je naar innerlijke rust verlangt, een tevreden leven, en klaar bent om zelfregie te nemen dan is het aan te raden om met een mentor of coach jouw kaders in kaart te brengen. Waar wil je naartoe; wat is jouw pad? Wanneer je die kaders helder hebt, kun je daar naartoe bewegen. En vanuit die beweging kom je gegarandeerd obstakels tegen: beperkende overtuigingen en niet dienende patronen. Ik kan je alleen maar aanmoedigen om het avontuur met jezelf aan te gaan en de weg voor jezelf vrij te maken.

Het kan in aanvang een bumpy road zijn en desondanks gaat het je die rust en tevredenheid opleveren van waaruit je jouw unieke levenspad kunt bewandelen.

Ben je nieuwsgierig of ik de juiste persoon ben om je bij te staan wanneer jij het avontuur met jezelf aangaat, dan kun je je hieronder inschrijven voor mijn mailinglijst om me beter te leren kennen. Ik stuur je dan iedere week (schrijf)opdrachten toe die je helpen om meer zelfinzicht te krijgen. Je kunt uiteraard ook meteen in het diepe springen en kiezen voor een mentorschap traject of ZZP coaching.

Ik wens je een mooie verdiepende ontmoeting met jezelf toe!

Previous post
Wat is schaduwwerk en hoe ga je met je schaduw om?
Next post
Innerlijke vrijheid door te stoppen met het drinken van zeewater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.